Dodatak:Popis najbogatijih Švicaraca

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Popis najbogatijih Švicaraca časopisa Bilanz je popis najbogatijih pojedinaca i obitelji u Švicarskoj.

Podatci se temelje na istraživanjima i procjeni imovine od strane imovinskih menadžera, odvjetnika, bankarskih menadžera, i insidera.

U imovinu su ukljućene i dionice, privatne zbirke umjetnina i zaklade ukoliko nisu izričito karitativne i neprofitne namjene.

Popis najbogatijih osoba sa švicarskim državljanstvom 2008.[uredi VE | uredi]

vrijednost
u milijardi CHF
ime državljanstvo glavni izvor sredstava
gospodarska grana
16–17 Hoffmann und Oeri, obitelji Švicarska Hoffmann-La Roche farmakologija, diagnostika
10-11 Bertarelli, obitelj Švicarska Serono farmakologija, biotechnologija
9-10 Wyss, Hansjörg Švicarska Synthes Holding medicinska tehnika
6-7 Haefner, Walter Švicarska Careal Holding trgovina automobilima, programska podrška
6-7 Landolt, obitelj Švicarska Sandoz-obiteljska zaklada ulaganja
4-5 Firmenich, obitelj Švicarska Firmenich parfemi, arome
4-5 Jacobs, obitelj Švicarska Jacobs Holding ulaganja, čokolada
4-5 Mantegazza, Sergio und Geo Schweiz Globus Travel Services turizam
4-5 Schmidheiny, Thomas Švicarska Holcim cement
3-4 Bonhard und Schindler, obitelji Švicarska Schindler Holding dizala
3-4 Lemann, Jorge P. Švicarska AmBev pivovara
3-4 de Picciotto, Edgar i obitelj Švicarska Union Bancaire Privée bankarstvo
3-4 Schmidheiny, Stephan Švicarska Holcim cement
2-3 Beyeler, Ernst Švicarska Fondation Beyeler trgovina umjetninama
2-3 Blocher, obitelj Švicarska Ems-Chemie kemija
2-3 Maus und Nordmann, obitelji Švicarska Maus Frères Holding maloprodaja

Najbogatiji strani državljani koji žive u Švicarskoj 2008.[uredi VE | uredi]

vrijednost
u milijardi CHF
Name državljanstvo glavni izvor
gospodarska grana
35–36 Kamprad, Ingvar Švedska IKEA namještaj
12-13 Brenninkmeijer, obitelj Nizozemska C&A trgovina odječom
11-12 Vekselberg, Viktor Rusija Oligarch Nafte, plin, industrija
9-10 Latsis, obitelj Grčka EFG Bank European Financial Group bankarstvo
7-8 Rybolovlev, Dmitry Rusija oligarh ulaganja
6-7 Liebherr, obitelj Njemačka, Švicarska Liebherr građevinski strojevi, hladnjaci
5-6 Carvalho-Heineken, Charlene L. de Nizozemska Heineken pivovara
5-6 Ecclestone, Bernie Velika Britanija Formula 1 automobilske utrke
5-6 Finck, obitelj August von Njemačka Merck Finck & Co bankarstvo
5-6 Kühne, Klaus-Michael Njemačka Kühne + Nagel logistika
5-6 Peugeot, obitelj Francuska Peugeot automobili
4-5 Aponte, obitelj Italija Mediterranean Shipping Company brodarstvo
4-5 Baus, Heinz-Georg Njemačka Bauhaus trgovina na malo
4-5 Kipp, Karl-Heinz Njemačka Massa-Märkte trgovina na malo
4-5 Onassis, Athina Hélène Grčka Nasljednica Aristoteles Onassisa brodarstvo
4-5 Ströher, Erben Njemačka Wella proizvodi za njegu kose
4-5 Wertheimer, Gérard Francuska Chanel luksuzna robe široke potrošnje

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]