IKEA

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
IKEA
Ikea logo.svg
Vrsta javno
Osnovana 1943.
Osnivač(i) Ingvar Kamprad
Sjedište Flag of the Netherlands.svg DelftNizozemska
Pokriveno područje širom svijeta
Djelatnost(i) namještaj
Usluge proizvodnja i prodaja namještaja
Broj zaposlenih 127.800
Web stranica ikea.com

IKEA (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd) je jedan od najvećih svjetskih koncerna koji se bavi prodajom namještaja. Osim namještaja IKEA prodaje i nekretnine, te posjeduje restorane koji se nalaze u IKEA-inim trgovačkim centrima.

Povijest[uredi VE | uredi]

Prva IKEA robna kuća, preuređena u IKEA muzej.

IKEA je osnovana 1943., a osnivač je Ingvar Kamprad. Prvi prodajni centar je otvoren 1958. u Švedskoj. Nedugo nakon toga, centri se otvaraju i u Norveškoj i Danskoj. Sedamdesetih godina 20. stoljeća počela su otvaranja u ostalim dijelovima Europe i svijeta. Do danas IKEA ima 285 trgovina u 37 država svijeta. Najveće tržište IKEA danas ima u Njemačkoj, gdje postoje 43 prodajna centra. IKEA je poznata po pristupačnim cijenama, specifičnom dizajnu i katalogu, koji se godišnje proizvede u 200 milijuna primjeraka.

Godine 1982. osnovana je IKEA zaklada koja se bavi humanitarnom djelatnošću, a 2016. godine u zgradi u kojoj je djelovala prva IKEA robna kuća otvoren je IKEA muzej.

IKEA planira otvoriti svoje trgovačke centre i u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Sisku. IKEA u Hrvatskoj biti će jedna od pet najvećih u Europi i 10 u svijetu.[1] Centar u Zagrebu otvoren je u drugoj polovici 2014. godine.[2]

Izvori[uredi VE | uredi]

Bilješke i literatura
  1. "Arhivirana kopija" pristupljeno 16. travnja 2011.
  2. Prvog dana Ikeu posjetilo 15.263 posjetitelja. Kupci: Kuća nam je sva u Ikei, Večernji list, www.vecernji.hr, pristupljeno 4. srpnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke na temu: IKEA.
Mrežna mjesta