IKEA

Izvor: Wikipedija
IKEA
Vrsta javno
Osnovana 1943.
Osnivač(i) Ingvar Kamprad
Sjedište DelftNizozemska
Predsjednik Mikael Ohlsson
Pokriveno područje širom svijeta
Djelatnost(i) namještaj
Usluge proizvodnja i prodaja namještaja
Broj zaposlenih 127.800
Web stranica ikea.com

IKEA (Ingvar Kamprad Elmtaryd Agunnaryd) je jedan od najvećih svjetskih koncerna koji se bavi prodajom namještaja. Osim namještaja IKEA prodaje i nekretnine, te posjeduje restorane koji se nalaze u IKEA-inim trgovačkim centrima.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prva IKEA robna kuća, preuređena u IKEA muzej.
Države s IKEA trgovinama:

██ Postojeće trgovine

██ Planirane trgovine

██ Zatvorene trgovine

IKEA je osnovana 1943., a osnivač je Ingvar Kamprad. Prvi prodajni centar je otvoren 1958. u Švedskoj. Nedugo nakon toga, centri se otvaraju i u Norveškoj i Danskoj. Sedamdesetih godina 20. stoljeća počela su otvaranja u ostalim dijelovima Europe i svijeta. Do danas IKEA ima 285 trgovina u 37 država svijeta. Najveće tržište IKEA danas ima u Njemačkoj, gdje postoje 43 prodajna centra. IKEA je poznata po pristupačnim cijenama, specifičnom dizajnu i katalogu, koji se godišnje proizvede u 200 milijuna primjeraka.

Godine 1982. osnovana je IKEA zaklada koja se bavi humanitarnom djelatnošću, a 2016. godine u zgradi u kojoj je djelovala prva IKEA robna kuća otvoren je IKEA muzej.

IKEA planira otvoriti svoje trgovačke centre i u Zagrebu, Splitu, Rijeci, Osijeku, Sisku. IKEA u Hrvatskoj bit će jedna od pet najvećih u Europi i 10 u svijetu.[1] Centar u Zagrebu otvoren je u drugoj polovici 2014. godine.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Bilješke i literatura
  1. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 21. veljače 2012. Pristupljeno 16. travnja 2011. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  2. Prvog dana Ikeu posjetilo 15.263 posjetitelja. Kupci: Kuća nam je sva u Ikei, Večernji list, www.vecernji.hr, pristupljeno 4. srpnja 2016.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi IKEA
Mrežna mjesta