Dodatak:Popis prvih dama Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Popis Prvih dama Sjedinjenih Američkih Država[uredi VE | uredi]

Na popisu su ubrojane sve osobe koje su bile Prve dame, bez obzira jesu li bile udate za tadašnjeg Predsjednika ili ne, kao i osobe za koje se smatra da su djelovale kao Prve dame.



Br.

Slika Prva dama
(djevojačko ime)
Trajanje službe Starost na početku službe Predsjednik
(Suprug, osim ako nije naglašeno drugačije)
1. Portrait of Martha Washington Martha Dandridge
13. lipnja 1731. – 22 svibnja 1802.
(70 godina)

[1][2]
20. travnja 1789.

4. ožujka 1797.
157 godina i 322 dana Washington
vj. 6. siječnja 1759.
2. Portrait painting of Abigail Adams Abigail Smith
22. studenog 1744 – 28. listopada 1818.
(73 godine)
[3][4]
4. ožujka 1797.

4. ožujka 1801.
52 godine 113 dana John Adams
vj. 25. listopada 1764.
3. Silhouette of Martha Jefferson Martha Wayles Skelton
30. listopada 1748. – 6. rujna 1782.
(33 godine)

[5]
Umrla 19 godina prije nego što je postao predsjednik Jefferson
vj. 1. siječnja 1772.
Portrait painting of Martha Jefferson Martha Jefferson Randolph
27. rujna 1772. – 10 listopada 1836.
(64 godine)

[5]
4 ožujka 1801.

4. ožujka 1809.
28 godina 158 dana Jefferson
Kći
[6]
4. Portrait painting of Dolley Madison Dolley Payne
20. svibnja 1768. – 12 srpnja 1849.
(81 godina )

[7][8]
4. ožujka 1809.

4. ožujka 1817.
40 godina 288 dana Madison
vj. 14. rujna 1794.
5. Portrait painting of Elizabeth Monroe Elizabeth Kortright
30. lipnja 1768. – 23. rujna 1830.
(62 godine)

[9][10]
4. ožujka 1817
.–
4. ožujka 1825.
48 godina 247 dana Monroe
vj. 16. veljače 1786.
6. Portrait engraving of Louisa Adams Louisa Catherine Johnson
12. veljače 1775. – 15. svibnja 1852.
(77 godina)
Rođena u Londonu

[11][12]
Ožujka 4, 1825

4. ožujka 1829.
50 godina 20 dana J. Q. Adams
vj. 26. srpnja 1797.
7. Rachel Jackson Rachel Donelson
15. lipnja 1767. – 22 posnica 1828.
(61 godina)

[13][14]
Umrla poslije izbora,
a prije inauguracije;
njena rodica, Emily Donelson, obnašala je dužnost prve dame[13]
Jackson
vj. 7. siječnja 1794.
8. Portrait painting of Hannah Van Buren Hannah Hoes
8. ožujka 1783. – 5. veljače 1819.
(35 godina )

[15][16]
Umrla 18 godina prije nego što je postao predsjednik Van Buren
vj. 21. veljače 1807.
Portrait painting of Angelica Singleton Van Buren Angelica Van Buren
13. veljače 1818. – 29. prosnica 1877.
(59 godina)

[15][17]
1. siječnja 1839.

4. ožujka 1841.
20 godina 322 dana Van Buren
Snaha
9. Portrait painting of Anna Tuthill Harrison Anna Tuthill Symmes
25. srpnja 1775. – 25. veljače 1864.
(88 godina)

[18][19]
4. ožujka 1841.

4. travnja 1841.
20 godina 322 dana W. H. Harrison
vj. 22. studenog 1795.
10. Portrait painting of Letitia Tyler Letitia Christian
12 studenog 1790. – 10. rujna 1842.
(51 godina)

[20][21]
4. travnja 1841.

10 rujna 1842.
65 godina 222 dana Tyler
vj. 29. ožujka 1813.
Portrait painting of Julia Tyler Julia Tyler
4. svibnja 1820. – 10. srpnja 1889.
(69 godina)

[22][23]
26. lipnja 1844.

4. ožujka 1845.
24 godine 53 dana Tyler
vj. 26. lipnja 1844.
11. Portrait painting of Sarah Polk Sarah Childress
4. rujna 1803. – 14. kolovoza 1891.
(87 godina )

[24][25]
4. ožujka 1845.

4. ožujka 1849.
41 godina 181 dan Polk
vj. 1. siječnja 1824.
12. Portrait painting of Margaret Taylor Margaret Mackall Smith
21. rujna 1788. – 14. kolovoza 1852.
(63 godine)

[26][27]
4. ožujka 1849.

9. srpnja 1850.
60 godina 164 dana Taylor
vj. 21. lipnja 1810.
13. Portrait painting of Abigail Fillmore Abigail Powers
13. ožujka 1798. – 30. ožujka 1853.
(55 godina)

[28][29]
9. srpnja 1850.

4. ožujka 1853.
52 godine 118 dana Fillmore
vj. 5. veljače 1826.
14. Engraving of Jane Pierce Jane Means Appleton
12. ožujka 1806. – 2. prosnica 1863.
(57 godina)

[30][31]
4. ožujka 1853.

4. ožujka 1857.
46 godina 357 fana Pierce
vj. 17. studenog 1834.
15. Portrait photograph of Harriet Lane Harriet Rebecca Lane
9. svibnja 1830. – 3. srpnja 1903.
(73 godine)

[32][33]
4. ožujka 1857.

4. ožujka 1861.
26 godina 299 dana Buchanan
Rodica
16. Portrait photograph of Mary Lincoln Mary Ann Todd
13. prosnica 1818. – 16. srpnja 1882.
(63 godine)

[34][35]
4. ožujka 1861.

15. travnja 1865.
42 godine 81 dan Lincoln
vj. 4. listopada 1842.
17. Portrait engraving of Eliza Johnson Eliza McCardle
4. listopada 1810. – 15 siječnja 1876.
(65 godina)[36][37]
15. travnja 1865.

4. ožujka 1869.
54 godine 193 dana A. Johnson
vj. 17. svibnja 1827.
18. Portrait photograph of Julia Grant Julia Boggs Dent
26. siječnja 1826. – 14. prosnica 1902.
(76 godina)

[38][39]
4. ožujka 1869.

4. ožujka 1877.
45 godine 37 dana Grant
vj. 22. kolovoza 1848.
19. Portrait photograph of Lucy Hayes Lucy Ware Webb
28. kolovoza 1831. – 25. lipnja 1889.
(57 godina)

[40][41]
4. ožujka 1877.

4. ožujka 1881.
45 godina 188 dana Hayes
vj. 30. prosinca 1852.
20. Portrait photograph of Lucretia Garfield Lucretia Rudolph
19. travnja 1832. – 14. ožujka 1918.
(85 godina)

[42][43]
4. ožujka 1881.

19. rujna 1881.
48 godina 319 dana Garfield
vj. 11. studenog 1858.
21. Portrait of Ellen Arthur Ellen Lewis Herndon
30. kolovoza 1837. – 12. siječnja 1880.
(42 godine)

[44][45]
Umrla 19 mjeseci prije nego što je postao predsjednik Arthur
vj. 25. listppada 1859.
22. Portrait of Frances Cleveland Frances Clara Folsom
21. srpnja 1864. – 29. listopada 1947.
(83 godine)

[46][47]
2. lipnja 1886.

4. ožujka 1889.
21 godina 316 dana Cleveland
vj. 2. lipnja 1886.
Vjenčali se u Bijeloj kući
23. Portrait of Caroline Harrison Caroline Lavinia Scott
1. listopada 1832. – 25. listopada 1892.
(60 godina)

[48][49]
4. ožujka 1889.

25. listopada 25 1892.
56 godina 154 dana B. Harrison
vj. 20. listopada 1853.
24. Portrait of Frances Cleveland Frances Clara Folsom
21. srpnja 1864. – 29. listopada 1947.
(83 godine)

[46][47]
4. ožujka 1893.

4. ožujka 1897.
21 godina 316 dana Cleveland
vj. 2. lipnja 1886.
25. Portrait of Ida McKinley Ida Saxton
8. lipnja 1847. – 26. svibnja 1907.
(59 godina)

[50][51]
4. ožujka 1897.

14. rujna 1901.
49 godina 269 dana McKinley
vj. 25. siječnja 1871.
26. Portrait of Edith Roosevelt Edith Kermit Carow
6. kolovoza 1861. – 30. rujna 1948.
(87 godina)

[52][53]
14. rujna 1901.

4. ožujka 1909.
40 godina 39 dana T. Roosevelt
vj. 2. prosinca 1886.
27. Portrait of Helen Taft Helen Louise Herron
2. lipnja 1861. – 22 svibnja 1943.
(81 godina)

[54][55]
4. ožujka 1909.

4. ožujka 1913.
47 godina 275 dana Taft
vj. 19. lipnja 1886.
28. Portrait of Ellen Wilson Ellen Louise Axson
15. svibnja 1860. – 6. kolovoza 1914.
(54 godine)

[56][57]
4. ožujka 1913

6. kolovoza 1914.
52 godine 293 dana Wilson
vj. 25. lipnja 1885.
Portrait of Edith Wilson Edith Bolling Galt
15. listopada 1872. – 28. prosnica 1961.
(89 godina)

[58][59]
18. prosnica 1915.

4. ožujka 1921.
43 godine 64 dana Wilson
vj. 18. prosinca 1915.
Predsjednik Wilson se ponovo oženio
tijekom prvog mandata
29. Portrait of Florence Harding Florence Mabel Kling
15. kolovoza 1860. – 21. studenog 1924.
(64 godine)

[60][61]
4. ožujka 1921.

2. kolovozaa 1923.
60 godina 201 dan Harding
vj. 8. srpnja 1891.
30. Grace Coolidge Grace Anna Goodhue
3. siječnja 1879. – 8. srpnja 1957.
(78 godina)

[62][63]
2. kolovoza 1923.

4. ožujka 1929.
44 godine 211 dana Coolidge
vj. 4. listopada 1905.
31. Portrait of Lou Hoover Lou Henry
29. ožujka 1874. – 7. siječnja 1944.
(69 godina)

[64][65]
4. ožujka 1929.

4. ožujka 1933.
54 godine 340 dana Hoover
vj. 10. veljače 1899.
32. Portrait of Eleanor Roosevelt Anna Eleanor Roosevelt
11. listopada 1884. – 7. studenog 1962.
(78 godina)

[66][67]
4. ožujka, 1933.

12. travnja 1945.
48 godina 144 dan F.D. Roosevelt
vj. 17. ožujka 1905.
33. Portrait of Bess Truman Elizabeth Virginia "Bess" Wallace
13. veljače 1885. – 18 listopada 1982.
(97 godina)

[68][69]
12. travnja 1945.

20. siječnja 1953.
60 godina 58 dana Truman
vj. 28. lipnja 1919.
34. Portrait of Mamie Eisenhower Mamie Geneva Doud
14. studenog 1896. – 1. studenog 1979.
(82 godine)

[70][71]
20. siječnja 1953.

20. siječnja 1961.
56 godina 67 dana Eisenhower
vj. 1. srpnja 1916.
35. Portrait Of Jaqueline Kennedy Jacqueline "Jackie" Lee Bouvier
28. srpnja 1929. – 19. svibnja 1994.
(64 godine)

[72][73]
20. siječnja 1961.

22. studenog 1963.
31 godina 176 dana Kennedy
vj. 12. rujna 1953.
36. Portrait of Lady Bird Johnson Claudia Alta "Lady Bird" Taylor
22. prosnica 1912. – 11.srpnja 2007.
(94 godine)

[74][75]
22. studenog 1963.

20. siječnja 1969.
50 godina 355 dana L.B. Johnson
vj. 12. studenog 1934.
37. Portrait of Pat Nixon Thelma "Pat" Catherine Ryan
16. ožujka 1912. – 22. lipnja 1993.
(81 godina)

[76][77]
20. siječnja 1969.

9. kolovoza 1974.
56 godina 310 dana Nixon
vj. 21. lipnja 1940.
38. Portrait of Betty Ford Elizabeth "Betty" Ann Bloomer
8. travnja 1918. – 8. srpnja 2011.
(93 godine)

[78][79]
9. kolovoza 1974.

20. siječnja 1977.
56 godina 123 dana Ford
vj. 15. listopada 1948.
39. Portrait of Rosalynn Carter Eleanor Rosalynn Smith
18. kolovoya 1927.
[80][81]
20. siječnja 1977.

20. siječnja 1981.
49 godina 155 dana Carter
vj. 7. srpnja 1946.
40. Portrait of Nancy Reagan Nancy Davis
6. srpnja 1921. – 6. ožujka 2016.
(94 godine)

[82][83]
20. siječnja 1981.

20. siječnja 1989.
59 godina 203 dana Reagan
vj. 4. ožujka 1952.
41. Portrait of Barbara Bush Barbara Pierce
8. lipnja 1925.
[84][85]
20. siječnja 1989.

20. siječnja 1993.
63 godine 226 dana G. H. W. Bush
vj. 6. siječnja 1945.
42. Portrait of Hillary Rodham Clinton Hillary Diane Rodham
26. listopada 1947.
[86][87]
20. siječnja 1993.

20. siječnja 2001.
45 godina 86 dana Clinton
vj. 11. listopada 1975.
43. Portrait of Laura Bush Laura Lane Welch
4. studenog 1946.
[88][89]
20. siječnja 2001.

20. siječnja 2009.
54 godine 77 dana G. W. Bush
vj. 5. studenog 1977.
44. Portrait of Michelle Obama Michelle LaVaughn Robinson
17. siječnja 1964.
[90][91]
20. siječnja 2009.

20. siječnja 2017.
45 godina 3 dana Obama
vj. 3. listopada 1992.

Bivše Prve dame koje su još žive[uredi VE | uredi]

Trenutno su četiri bivše Prve dame žive i to:


Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Biography of Martha Washington. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010
  2. First Lady Biography: Martha Washington. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  3. Biography of Abigail Adams. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  4. First Lady Biography: Abigail Adams. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  5. 5,0 5,1 Biography of Martha Jefferson. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  6. Jeffersonoiva supruga, Martha Jefferson, umrla je prije nego što je postao predsjednik. Njihova kći, Marta, smatra se de facto prvom damom .
  7. Biography of Dolley Madison. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  8. First Lady Biography: Dolley Madison. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  9. Biography of Elizabeth Monroe. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  10. First Lady Biography: Elizabeth Monroe. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  11. Biography of Louisa Adams. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  12. First Lady Biography: Louisa Adams. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  13. 13,0 13,1 First Lady Biography: Rachel Jackson. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  14. Biography of Rachel Jackson. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  15. 15,0 15,1 Biography of Hannah Van Buren. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  16. First Lady Biography: Hannah Van Buren. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  17. First Lady Biography: Hannah Van Buren. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  18. Biography of Anna Harrison. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  19. First Lady Biography: Anna Harrison. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  20. Biography of Letitia Tyler. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  21. First Lady Biography: Letitia Tyler. National First Ladies' Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  22. Biography of Julia Tyler. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  23. First Lady Biography: Julia Tyler. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  24. Biography of Sarah Polk. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  25. First Lady Biography: Sarah Polk. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  26. Biography of Margaret Taylor. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  27. First Lady Biography: Margaret Taylor. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  28. Biography of Abigail Fillmore. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  29. First Lady Biography: Abigail Fillmore. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  30. Biography of Jane Pierce. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  31. First Lady Biography: Jane Pierce. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  32. Biography of Harriet Lane. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  33. First Lady Biography: Harriet Lane. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  34. Biography of Mary Lincoln. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  35. First Lady Biography: Mary Lincoln. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  36. Biography of Eliza McCardle Johnson. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  37. First Lady Biography: Eliza Johnson. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  38. Biography of Julia Grant. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  39. First Lady Biography: Julia Grant. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  40. Biography of Lucy Hayes. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  41. First Lady Biography: Lucy Hayes. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  42. Biography of Lucretia Garfield. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  43. First Lady Biography: Lucretia Garfield. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  44. Biography of Ellen Arthur. The White House. pristupljeno Siječanj 20, 2009
  45. First Lady Biography: Ellen Arthur. National First Ladies’ Library. pristupljeno Siječanj 10, 2009
  46. 46,0 46,1 Biography of Frances Cleveland. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  47. 47,0 47,1 First Lady Biography: Frances Cleveland. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  48. Biography of Caroline Harrison. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  49. First Lady Biography: Caroline Harrison. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  50. Biography of Ida McKinley. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  51. First Lady Biography: Ida McKinley. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  52. Biography of Edith Roosevelt. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  53. First Lady Biography: Edith Roosevelt. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  54. Biography of Helen Taft. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  55. First Lady Biography: Helen Taft. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  56. Biography of Ellen Wilson. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  57. First Lady Biography: Ellen Wilson. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  58. Biography of Edith Wilson. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  59. First Lady Biography: Edith Wilson. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  60. Biography of Florence Harding. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  61. First Lady Biography: Florence Harding. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  62. Biography of Grace Coolidge. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  63. First Lady Biography: Grace Coolidge. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  64. Biography of Lou Hoover. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  65. First Lady Biography: Lou Hoover. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  66. Biography of Eleanor Roosevelt. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  67. First Lady Biography: Eleanor Roosevelt. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  68. Biography of Bess Truman. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  69. First Lady Biography: Bess Truman. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  70. Biography of Mamie Eisenhower. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  71. First Lady Biography: Mamie Eisenhower. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  72. Biography of Jacqueline Kennedy. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  73. First Lady Biography: Jackie Kennedy. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  74. Biography of Lady Bird Johnson. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  75. First Lady Biography: Lady Bird Johnson. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  76. Biography of Pat Nixon. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  77. First Lady Biography: Pat Nixon. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  78. Biography of Betty Ford. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  79. First Lady Biography: Betty Ford. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  80. Biography of Rosalynn Carter. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  81. First Lady Biography: Rosalynn Carter. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  82. Biography of Nancy Reagan. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  83. First Lady Biography: Nancy Reagan. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  84. Biography of Barbara Bush. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  85. First Lady Biography: Barbara Bush. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  86. Biography of Hillary Clinton. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  87. First Lady Biography: Hillary Clinton. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  88. Biography of Laura Bush. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  89. First Lady Biography: Laura Bush. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  90. Biography of Michelle Obama. The White House. pristupljeno 11. ožujka 2010.
  91. First Lady Biography: Michelle Obama. National First Ladies’ Library. pristupljeno 11. ožujka 2010.