Doedicurus clavicaudatus

Izvor: Wikipedija
Doedicurus clavicaudatus
Umjetnički prikaz Doedicurusa clavicaudatusa
Umjetnički prikaz Doedicurusa clavicaudatusa
Status zaštite
Status iucn2.3 EX hr.svg

Status zaštite: Izumrli

Raspon fosila Pleistocen
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Nadred: Xenarthra
Red: Cingulata
Porodica: Glyptodontidae
Rod: Doedicurus
Vrsta: D. clavicaudatus
Dvojno ime
Doedicurus clavicaudatus
Burmeister, 1870.1874.
Restauracija
Fosil Doedicurusa u Brazilu

Doedicurus clavicaudatus je bio prapovijesni gliptodont koji je živio tokom pleistocena, sve do kraja posljednjeg ledenog doba, prije nekih 11 000 godina. Bio je najveći poznati gliptodontid i jedan od najpoznatijih pripadnika pleistocenske faune Novog svijeta, visine 1,5 metara i dužine oko 4 metra.

Teško tijelo Doedicurusa moglo je imati težinu od 1900 do 2370 kg.[1] Imao je ogroman kupolasti oklop koji se sastojao od mnogo gusto raspoređenih pločica, slično kao i kod njegovih današnjih srodnika, pasanaca. Rep mu je bio prekriven pokretljivim koštanim oklopom, a barem mužjaci su imali duge bodlje ili izrasline na kraju repa (McNeill Alexander et al. 1999.).

D. clavicaudatus je nastanjivao šume i travnate ravnice i hranio se biljkama. Rep je vjerojatno više koristio u međusobnim konfliktima nego za obranu od grabežljivaca kao što je Smilodon, što nije slučaj s toljagama kod ankilosaura. Vidno polje te životinje bilo je toliko ograničeno da bi u obrani od grabežljivaca ona morala mahati toljagom naslijepo. Osim toga, pronađeni su oklopi s prijelomima nanesenim otprilike istom silom koju su mogli stvoriti njezini repni mišići (McNeill Alexander et al. 1999.).

Naziv Doedicurus znači "rep-tučak", što se odnosi na oblik koji bi rep imao kada bi se bodlje uklonile s njega.

Oklop je bio čvrsto vezan za zdjelicu, ali slabo za ramena. Na prednjem dijelu je također imao i jednu manju kupolu. Smatra se da je to bio prostor ispunjen mašću, slično kao grba kod kamile, koji je služio za pohranu energije tokom sušnog perioda godine i za ublažavanje udaraca suparničkih Doedicurusa (McNeill Alexander et al. 1999.).

Fosili vrste D. clavicaudatus mogu se naći u Sjevernoj i Južnoj Americi, naročito u formaciji Ensenada u Argentini. S obzirom na vrijeme njegovog izumiranja, može se zaključiti da je dolazio u kontakt s prvim ljudskim doseljenicima u Južnoj Americi, koji su ga vjerojatno i lovili.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

Doedicurus je prikazan u petoj epizodi BBC-jevog dokumentarca Walking with Beasts (Šetnja sa zvjerima). Također je jedna od životinja koje se mogu posvojiti u igrici Zoo Tycoon 2: Extinct Animals.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  • McNeill Alexander, R.; Farin, Richard A. & Vizcaíno, Sergio F. (1999): Tail blow energy and carapace fractures in a large glyptodont (Mammalia, Xenarthra). Zool. J. Linn. Soc. 126(1): 41–49. HTML abstractInačica izvorne stranice arhivirana 2. listopada 2007.
  • Haines, Tim & Chambers, Paul. (2006) The Complete Guide to Prehistoric Life. Canada: Firefly Books Ltd.
  • Barry Cox, Colin Harrison, R.J.G. Savage, and Brian Gardiner. (1999): The Simon & Schuster Encyclopedia of Dinosaurs and Prehistoric Creatures: A Visual Who's Who of Prehistoric Life. Simon & Schuster.
  • World Encyclopedia of Dinosaurs & Prehistoric Creatures: The Ultimate Visual Reference To 1000 Dinosaurs And Prehistoric Creatures Of Land, Air And Sea ... And Cretaceous Eras (World Encyclopedia) by Dougal Dixon
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Doedicurus clavicaudatus