Dok vrag ne sazna da si mrtav

Izvor: Wikipedija
Dok vrag ne sazna da si mrtav
Naslov izvornika
Before the Devil Knows You're Dead
RedateljSidney Lumet
ProducentMichael Cerenzie
Brian Linse
William S. Gilmore
Paul Parmar
ScenaristKelly Masterson
Glavne ulogePhilip Seymour Hoffman
Ethan Hawke
Albert Finney
Marisa Tomei
Rosemary Harris
GlazbaCarter Burwell
SnimateljRon Fortunato
MontažaTom Swartwout
DistributerTHINKFilm
Godina izdanja2007.
Trajanje123 min.
Država SAD
Jezikengleski
Proračun$18,000,000
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Dok vrag ne sazna da si mrtav (eng. Before the Devil Knows You're Dead) je kriminalistička triler drama Sidneyja Lumeta iz 2007. U glavnim ulogama pojavljuju se Philip Seymour Hoffman, Ethan Hawke, Marisa Tomei i Albert Finney. Naslov je izveden iz irske izreke "Možeš biti u raju pola sata dok vrag ne sazna da si mrtav".

Radnja[uredi | uredi kôd]

Napomena: Priča je ovdje prikazana kronološkim redoslijedom, a ne onako kako se razvija u filmu.

Andy Hanson je financijski direktor koji je, suočen s nadolazećom revizijom, očajan u potrazi za novcem kojim bi pokrio sredstva koja je pronevjerio od svog poslodavca. Njegov brat Hank treba novac kako bi platio alimentaciju ili će mu njegova bivša žena zabraniti da viđa kćer. Andy smišlja plan za pljačku draguljarnice njihovih roditelja, na što Hank nevoljko pristane. Andy ustvrdi kako ne može ići sam u pljačku jer je nedavno bio u četvrti zbog čega bio mogao biti prepoznat. Pretpostave da će u draguljarnici biti samo Doris, starija žena koja radi za njihove roditelje. Andy kaže kako je za pljačku potreban samo lažni pištolj te da je zločin praktički nevin jer će osiguranje isplatiti roditelje.

Bez savjetovanja s Andyjem, Hank unajmi pomoćnika koji je ujedno iskusni lopov, Bobbyja Lasordu, kako bi mu pomogao u pljački. Zapravo, Bobby će je izvršiti sam (s pravim i nabijenim pištoljem); Hank samo treba čekati u autu. Braćina majka Nanette se zatekne u trgovini mijenjanjući Doris. Pljačka krene krivim smjerom nakon što Nanette izvuče skriveni pištolj na Bobbyja, izazvavši pucnjavu. Hank pobjegne nakon što je ugledao mrtvog Bobbyja. Nanette padne u vegetirajuće stanje, umrijevši tjedan dana nakon toga u bolnici nakon što njezin muž Charles pristane da se isključe aparati. Charles, nezadovoljan radom policije, odluči sam istražiti slučaj i postane opsjednut otkrivanjem drugog kriminalca.

Hank počne sređivati brojne probleme, dok mu Andy konstantno prigovara zbog pogreške. Nakon što je uklonio dokaze koje je ostavio u unajmljenom autu korištenom tijekom pljačke, Hank se suoči s Bobbyjevim šurjakom koji zahtijeva financijsku kompenzaciju za Bobbyjevu smrt kako bi mogao uzdržavati svoju sestru, Chris, Bobbyjevu udovicu.

Hank se potajno viđa s Andyjevom ženom, Ginom, koja je bila nezadovoljna svojom vezom s mužem. Gina to otkriva Andyju u trenutku u kojem ga ujedno napušta. Nakon što je čuo za Dexovu ucjenu, Andy odluči srediti situaciju s Hankom opljačkavši svoga dilera. U dilerovu stanu ga svladaju i otmu mu novac. Hank se zatim šokira nakon što Andy ubija dilera i klijenta koji se tu slučajno zatekao. Braća odlaze isplatiti Dexa, ali Andy ga impulzivno ubije zbog straha da će ih i dalje ucjenjivati. Hank ga spriječi u namjeri da ubije Chris rekavši mu da će prvo morati ubiti njega. Andy okrene pištolj na Hanka, otkrivši kako zna za njegovu i Gininu aferu. Prije nego što je Andy uspio potegnuti okidač, Chris ga ustrijeli bratovim pištoljem. Hank napušta brata i veći dio novca i pobjegne.

Charles je slijedio sinove i otkrio kako je Andy umiješan u pljačku. Andyja premještaju u bolnicu gdje ga posjećuje otac. Iscrpljeni Andy se ispriča svojem otuđenom ocu zbog svega, objasnivši kako je Nanettina smrt bila nesreća. Charles prihvati njegovu ispriku, a zatim priključi Andyjeve elektrode na sebe i uguši sina jastukom. Dok medicinska ekipa juri kako bi pomogla Andyju, Charles odlazi.

Glumci[uredi | uredi kôd]

Produkcija[uredi | uredi kôd]

Lumet je odlučio snimiti Dok vrag ne sazna da si mrtav u visokoj rezoluciji nakon što je eksperimentirao s tim formatom u TV seriji 100 Centre Street. Na konferenciji za novinare 2007. na Njujorškom filmskom festivalu, Lumet je snimanje filma nazvao "gnjavažom" te predvidio da dokle se god distributeri i prikazivači ne dogovore o digitalnom formatu prikazivanja, fotografski film će biti izvan upotrebe.[1]

Snimanje scene pljačke odvijalo se u Bay Terrace Shopping Center u Baysideu u Queensu.[2] Scene u kojima Andy uzima heroin snimane su u stanu u Trump World Tower Buildingu. To se dâ zaključiti iz lokacije i kuta pod kojim se kroz prozor vide Chrysler Building i Empire State Building.

Kino distribucija[uredi | uredi kôd]

Film je premijerno prikazan 6. rujna 2007. na Festivalu američkog filma u Deauvilleu u Francuskoj.[3] 13. rujna 2007. je prikazan na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu. 26. rujna se počeo prikazivati u Francuskoj.[3]

12. listopada 2007. se počeo prikazivati na Njujorškom filmskom festivalu,[3] a 26. listopada 2007. krenuo u ograničenu distribuciju u Sjedinjenim Državama u dva kina, zaradivši u prvom vikendu 73.837 dolara.[4] Prema podacima od 13. siječnja 2008., film je u svijetu zaradio 24 milijuna dolara.[5] 15. travnja 2008. je objavljen na DVD-u i Blu-rayu.

Kritike[uredi | uredi kôd]

Film je naišao na pozitivne reakcije kritičara. Prema podacima od 18. siječnja 2008. na Rotten Tomatoesu, 88 posto kritičara od njih 135 dalo je filmu pozitivnu ocjenu.[6] Na Metacriticu je prikupljeno 36 recenzija, a ocjena iznosi 84 od 100.[7] Richard Schickel iz časopisa Time svrstao je film u deset najboljih 2007., uvrstivši ga na 3. poziciju, te rekavši: "Na jednoj razini film je izvanredan i intrigantan prikaz obiteljske disfunkcionalnosti. Na drugoj, to je hladnokrvno kontrolirano ispitivanje sve luđe kriminalne gluparije. Kako god gledali, ovo je hipnotizirajući film jednog od naših najvećih majstora."[8] Roger Ebert dao je filmu četiri zvjezdice, nazvavši ga "izvrsnim", a redatelja Sidneyja Lumeta "živućim blagom."[9]

Top deset ljestvice[uredi | uredi kôd]

Film se pojavio na popisima deset najboljih filmova 2007. mnogih kritičara.[10]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "NYFF 2007: Sidney Lumet Joins the Death of Celluloid Brigade". Inačica izvorne stranice arhivirana 16. listopada 2007. Pristupljeno 26. ožujka 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Bay Terrace Shopping CenterArhivirana inačica izvorne stranice od 14. svibnja 2008. (Wayback Machine) Preuzeto 3. svibnja 2008.
  3. a b c http://www.imdb.com/title/tt0292963/releaseinfo Preuzeto 30. listopada 2007.
  4. Before the Devil Knows You're Dead (2007) - Weekend Box Office Results. Box Office Mojo. Pristupljeno 30. listopada 2007.
  5. Before the Devil Knows You're Dead (2007). Box Office Mojo. Pristupljeno 30. listopada 2007.
  6. Before the Devil Knows You're Dead - Rotten Tomatoes. Rotten Tomatoes. Pristupljeno 31. prosinca 2007.
  7. Before the Devil Knows You're Dead (2007): Reviews. Metacritic. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. veljače 2010. Pristupljeno 31. prosinca 2007.
  8. Schickel, Richard; "The 10 Best Movies"; time.com. Inačica izvorne stranice arhivirana 27. ožujka 2009. Pristupljeno 26. ožujka 2009. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  9. :: rogerebert.com :: Reviews :: Before the Devil Knows You're Dead (xhtml). Inačica izvorne stranice arhivirana 21. rujna 2012. Pristupljeno 9. siječnja 2022. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  10. Metacritic: 2007 Film Critic Top Ten Lists. Metacritic. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. siječnja 2008. Pristupljeno 25. veljače 2008.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]