Don Walsh

Izvor: Wikipedija
Poručnik. Don Walsh, USN (dno) i Jacques Piccard (sredina) u batiskafu Trieste.

Don Walsh (Berkeley, Kalifornija, 2. studenoga 1931.) je američki oceanograf, istraživač i specijalist za pomorsku politiku. Bio je zajedno sa švicarskim oceanografom Jacquesom Piccardom u batiskafu Trieste koji je 23. siječnja 1960. godine zaronio na dno Marijanske brazde, najdublje oceanske točke. Dubina izmjerena pri zaronu bila je 10.916 metara. Kasnija točnija mjerenja izmjerila su dubinu od 10.911 metara.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Walsh se bavio oceanografijom, inženjerstvom i pomorskom politikom više od 50 godina. Bio je časnik Ratne mornarice SAD-a od završetka studija na Pomorske akademije u Annapolisu 1954. godine. Umirovljen je u činu kapetana. 15 je godina proveo na moru, većinom u podmornicama. Bio je zapovjednik podmornice. Radio je na istraživanjima oceana za mornaricu. Obnašao je dužnost dekana pomorskih programa i profesor brodostrojarstva na Sveučilištu Južne Kalifornije. Inicirao je i vodio sveučilišni Institut za pomorske i obalne studije. Godine 1989. njegova kompanija International Maritime Incorporated ugovorila je suradnju s ruskim oceanografskim institutom Širšovim oceanološkim institutom radi osnivanja kompanije koja će se baviti podmorskim održavanjem, Soyuz Marine Service, koja radi u Ruskoj Federaciji.

Walsh danas živi sa suprugom Joan u DoriSitkumu u Oregonu, blizu Coquille. Bavi se pomorskim konzultanstvom od 1976, i vodi 5 dubokomorskih ekspedicija godišnje.[1]

Godine 2010. je obišao kinesku podmornicu za istraživanje velikih dubina s ljudskom posadom Jiaolong i njene graditelje u China Ship Scientific Research Center. Podmornica je "zabila kinesku zastavu na dno Južnokineskog mora tijekom 5 kilometarskog zarona u lipnju".[2]

Walsh se pridružio timu koji je nadzirao zaron Deepsea Challengera u kojem je James Cameron samostalno zaronio na dno Marijanske brazde 26. ožujka 2012.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Walsh, Meghan. 3. veljače 2010. Deepest Dive Ever: 'Another day at the office'. The World. KVAL-TV/Associated Press. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. listopada 2011. Pristupljeno 29. ožujka 2012.
  2. Broad, William J. 11. rujna 2010. China Explores a Frontier 2 Miles Deep. The New York Times. Pristupljeno 29. ožujka 2012.
  3. Morelle, Rebecca. 20. ožujka 2012. James Cameron gets ready to dive to the Mariana Trench. BBC News. Pristupljeno 29. ožujka 2012.

Vanjske povenice[uredi | uredi kôd]