Brodostrojarstvo

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Brodostrojarstvo je primjenjena znanost, koja je dio strojarstva koji se odnosi na upotrebu strojeva na brodovima. Brodostrojarstvo se kao i strojarstvo oslanja na razne prirodne znanosti: matematiku, fiziku, kemiju; računarstvo,elektrotehniku, u kao i na praktično iskustvo koje se stječe izradom strojeva i njihovom uporabom, te procesima vezanim uz to.

Za razliku od širokog područja strojarstva, brodostrojarstvo je usmjereno na projektiranje te na praktičnu primjenu, upotrebu, održavanje i popravak strojeva na brodovima.


Spoj s drugim disciplinama[uredi VE | uredi]

Unutar sebe, brodostrojarstvo je interdisciplinarna znanost koja se bavi proučavanjem i primjenom znanja s područja matematike, fizike, kemije, računarstva, elektrotehnike, elektronike i sl. Najčvršća veza brodostrojarstva je svakako s brodogradnjom, i to prilikom konstrukcije broda, gdje su ove dvije znanosti nerazdružive.


Stručne ustanove[uredi VE | uredi]

Danas u Hrvatskoj se brodostrojarstvo može studirati na pomorskim fakultetima i odjelima za pomorstvo u Dubrovniku, Splitu, Zadru i Rijeci, te na strojarskim fakultetima u Rijeci i Zagrebu. Brodostrojari sa pomorskih fakulteta osposobljavaju se prema međunarodnoj STCW konvenciji prvenstveno za poslove pomorskih strojara na brodu, ali mogu raditi i kao inženjeri na kopnu. Brodostrojari sa strojarskih fakulteta osposobljavaju se samo za poslove na kopnu i ne mogu raditi kao pomorski strojari na trgovačkoj mornarici. Brodostrojarstvo se može učiti i u srednjim Pomorskim školama i drugim tehničkim školama koje imaju odobren program školovanja za brodostrojare.


Završetkom brodostrojarskog smjera srednje u srednjoj školi stječe se zvanje "Tehničar za brodostrojarstvo".

Završetkom sveučilišnog preddiplomskog studija brodostrojarstva na pomorskom fakultetu stječe se zvanje "sveučilišni prvostupnik inženjer brodostrojarstva".

Završetkom diplomskog (magistarskog) studija na pomorskim fakultetima stječe se zvanje "magistar inženjer brodostrojarstva".

Na strojarskim fakultetima inženjeri brodostrojarstva stiču titule "sveučilišnog prvostupnika inženjera strojarstva" te "magistra inženjera strojarstva".Brodostrojari na brodu napreduju u zvanju Pomorskog strojara sve do zvanja upravitelja stroja.