Ministarstvo vanjskih poslova Sjedinjenih Američkih Država

Izvor: Wikipedija
Državno tajništvo SAD-a
United States Department of State
pečat
pečat
Osnovni podaci
Država Sjedinjene Američke Države
Ustanovljeno 27. srpnja 1789.
Nadležnost Savezna vlada SAD
Sjedište Zgrada Harry S. Trumana, Washington D.C.
Broj zaposlenika 49 900
Godišnji proračun 57,5 milijardi USD (2012.)[1]
ministar (državni tajnk) Antony Blinken
zamjenik ministra (državnog tajnika) Wendy Sherman
Mrežne stranice
state.gov

Državno tajništvo Sjedinjenih Američkih Država (amer. engl. United States Department of State) jest ministarstvo vanjskih poslova zaduženo za međunarodne odnose SAD-a s ostalim državama svijeta. Državno tajništvo utemeljeno je 1789. godine i prvo je stvoreno ministarstvo u Sjedinjenim Američkim Državama.

Sjedište ima u Zgradi Harryja S. Trumana u Washingtonu nekoliko ulica dalje od Bijele kuće. Državno tajništvo provodi diplomatske misije SAD u inozemstvu i odgovorno je za provedbu vanjske politike Sjedinjenih Američkih Država i diplomatskih nastojanja SAD-a.

Ministarstvo (Državno tajništvo) vodi državni tajnik, od siječnja 2021. to je Antony Blinken, koga predlaže predsjednik i potvrđuje izborom Senat (Senat može i odbiti predloženika). Državni tajnik je isto tako pripadnik Kabineta Sjedinjenih Država i prvi je službenik Kabineta u redoslijedu na predsjedničkoj liniji nasljeđivanja, ali ukupno četvrti po redu.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stara zgrada Državnog tajništa u Washingtonu, 1865.
Stara zgrada Državnog tajništa u Washingtonu, 1865.

Ustav SAD, izrađen u Philadelphiji, Pennsylvania 1787. godine i ratificiran od strane saveznih država sljedeće godine, dao je Predsjedniku odgovornost za vođenje inozemnih odnosa SAD. Uskoro je postalo jasno da je potrebno ministarstvo koje bi Predsjedniku pomagalo u provođenju poslova nove savezne vlade.

Zastupnički dom i Senat odobrili su legislaciju osnutka Ministarstva vanjskih poslova 21. srpnja 1789. godine, a predsjednik Washington je potpisao zakon 27. srpnja. Tako je Ministarstvo vanjskih poslova postalo prva savezna agencija stvorena pod novim Ustavom. Ovaj zakon je i danas temeljni zakon Državnoga tajništva. U rujnu 1789. dodatna legislacija promijenila je ime Ministarstva vanjskih poslova u Državno tajništvo i dodijelila mu niz domaćih dužnosti.

29. rujna 1789. predsjednik Washington imenovao je Thomasa Jeffersona iz Virginije, tadašnjeg ministra za Francusku, prvim državnim tajnikom SAD-a.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Fiscal Year 2012 Agency Financial Report (PDF). United States Department of State. Pristupljeno 23. srpnja 2014.