Dragan Vikić

Izvor: Wikipedija

Dragan Vikić (Sarajevo, 8. listopada 1955.), bosanskohercegovački karateka, bivši pripadnik Ministarstva unutašnjih poslova RBiH i dobitnik Šestotravanjske nagrade grada Sarajeva.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rođen je u mješovitom braku od oca Hrvata i majke Srpkinje. Osnovnu i srednju školu završio je u Sarajevu. Fakultet za tjelesnu kulturu u Sarajevu završio je 1980. u Sarajevu. Oženjen je i ima jedno dijete.[1]

Tijekom aktivne karijere karatea (5. dan) nikad nije doživio poraz. Bio je trostruki seniorski prvak Jugoslavije u teškoj kategoriji. S reprezentacijom SFRJ osvojio je jednu zlatnu i tri srebrne medalje na europskim prvenstvima. Po završetku aktivne karijere kao stipendist MUP-a završio je Fakultet za fizičku kulturu 1980. u Sarajevu i započinje profesionalnu karijeru u MUP-u. Na samom početku svog rada, kao najmlađi pripadnik policije RBiH, za izuzetne profesionalne rezultate biva nagrađivan s više priznanja. Dao je značajan doprinos razvoju borilačkih sportova u BiH.

Početkom rata u BiH nalazi se na čelu specijalnog odreda MUP-a RBiH.[2] Zajedno s jedinicom dobiva najviša priznanja za hrabrost i zasluge. Opjevan je u Tifinoj pjesmi "Ponesi zastavu, Dragane Vikiću".[3] Travnja 1992 godine, u Skupštini Republike Bosne i Hercegovine, javno,pred televizijskim kamerama, poziva građane Sarajeva da brane grad od napada srpske vojske, presudno sudjeluje u organizaciji obrane, predvodi Specijalnu jedinicu u teškim borbama i postaje jedan od legendarnih zapovjednika Sarajeva.

Zbog zločina počinjenog nad osmoricom pripadnika JNA u Velikom parku u Sarajevu podignuta je optužnica protiv njega.[4]

U medijima je optužen da je zapovijedao i bio suodgovoran za masovni ratni zločin nad Hrvatima u Buhinim kućama.[3] Za medije je izjavo kako je postrojbu napustio prije počinjenog zločina.[5]

Od siječnja 1994. godine je na dužnosti načelnika Sektora za istraživanje i primjenu metoda i sredstava u borbi protiv terorizma Ministarstva unutarnjih poslova Republike Bosne i Hercegovine.

Krajem svibnja 2012. godine, Dragan Vikić je pristupio Savezu za bolju budućnost BiH.

Danas je predsjednik Karate saveza BiH.

Odlikovanja[uredi | uredi kôd]

  1. "Plaketa bezbjednosti" (bivša SFRJ)
  2. "Orden rad sa srebrenim vijencem" (bivša Jugoslavija)
  3. Šestotravanjska nagrada Grada Sarajeva (RBiH)[3]
  4. "Zlatna policijska značka" (RBiH)[3]
  5. "Specijalna značka" (RBiH)[3]
  6. "Zlatni Ljiljan" (RBiH)[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dragan Vikic biografija. www.veterani-bosna.com.ba (bošnjački). Inačica izvorne stranice arhivirana 1. kolovoza 2016. Pristupljeno 23. srpnja 2016.
  2. BOSNJACKA COSA NOSTRA. BH Dani (bošnjački). Inačica izvorne stranice arhivirana 25. ožujka 2020. Pristupljeno 23. srpnja 2016.
  3. a b c d e Vitez.info Zvonimir Čilić: Vikićevci su bili i na Buhinim Kućama, 6. siječnja 2017. (pristupljeno 25. ožujka 2020.)
  4. Potvrđena optužnica u predmetu Dragan Vikić i dr. Sud Bosne i Hercegovine. Pristupljeno 27. ožujka 2021. |url-status=dead zahtijeva |archive-url= (pomoć)
  5. Životna drama sarajevskog heroja: Grad bi pao da nije bilo njega, a sada će mu suditi za ratni zločin. www.vecernji.hr. Pristupljeno 27. ožujka 2021.
  6. Dragan Vikić o 2. maju 1992. godine: Patriotske snage i policija BiH su taj dan pretvorile u dan pobjede (FOTO) (bošnjački). Pristupljeno 23. srpnja 2016.
Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Dragan Vikić