Dress You Up

Izvor: Wikipedija
»Dress You Up«
Madonna
Singl s albuma Like a Virgin
B-strana »Shoo-Bee-Doo"
"I Know It" (UK)«
Format 12" singl, CD singl, 7" singl, Kaseta
Objavljeno 24. srpnja 1985.
Snimanje 1984.
Žanr Pop
Trajanje 4:01
Izdavač Sire, Warner Bros.
Tekstopisac Andrea LaRusso, Peggy Stanziale
Producent(i) Nile Rodgers
Kronologija singlova – Madonna
"Into the Groove"
(1985.)
"Dress You Up"
(1985.)
"Gambler"
(1985.)

"Dress You Up" je četvrti singl američke pjevačice Madonne s drugog studijskog albuma Like a Virgin. Kao singl je izdan 24. srpnja 1985. pod Sire Recordsom. Pjesma je 2009. zbog traženja obožavatelja, bila uvrštena na kompilaciju najvećih hitova Celebration.

O pjesmi[uredi | uredi kôd]

Ova pjesma govori o metafori između mode i seksa. Madonna pjeva o odjeći kojom želi obući muškarca, i to zbog zadovoljstva što će staviti ruke na njegovo tijelo. Pjeva i da će napraviti poseban izgled za njenog ljubavnika. Govori i o tome kako će njezinog muškarca obući poljubcima i da će osjetiti svilenkasti dodir koji ga miluje. Pjesma je pobudila interes javnosti zbog teksta.

Iako je pjesma bila uspješna na ljestvicama, a publika ju je volila, nije bila uključena na prvu kompilaciju najvećih hitova The Immaculate Collection. U časopisu Q su Madonnini obožavatelji smjestili pjesmu na 8. mjesto njima najdražih Madonninih pjesama. Zbog velike popularnosti pjesme, "Dress You Up" je uvrštena na Madonninu kompilaciju najvećih hitova iz 2009. Celebration.

Uspjeh pjesme[uredi | uredi kôd]

"Dress You Up" je dospio na 5. mjesto u Ujedinjenom Kraljevstvu tijekom božičnih praznika 1985. U Australiji je pjesma također dospjela na 5. poziciju i bila Madonnin šesti Top 10 singl 1985. godine.

Pjesma je na Billboardovoj Hot 100 ljestvici dospjela na 5. mjesto. Za pjesmu je osvojila MTV-jevu nagradu za najbolju koreografiju u videu.

Glazbeni video[uredi | uredi kôd]

Iako nije snimljen video za pjesmu, u svrhu promocije singla se koristila snimka izvedbe s Live – The Virgin Tour iz Detroita. Video je nominiran za MTV-jeve nagrade u tri kategorije.

Live izvedbe[uredi | uredi kôd]

Do sada je Madonna izvela pjesmu na 3 svoje turneje: 1985. The Virgin Tour, 1987. Who's That Girl Tour i 2009. na Sticky & Sweet Tour.

"Dress You Up" na Sticky & Sweet Tour 2009.

Madonna je ponovno prigrlila pjesmu zadnjih godina. Prvo se pjesma trebala naći na Re-Invention Tour, ali kako je Madonni bilo teško naučiti svirati pjesmu na gitari, umjesto nje je odabrala "Material Girl". Pjesma je našla svoje malo mjesto i na Confessions Tour gdje se našla u interludiju s još tri Madonnine stare pjesme kao uvod u pjesmu "Music Inferno". I za vrijeme Sticky & Sweet Tour 2008. se pjesma izvodila četiri puta na zahtjev publike, a sljedeće godine je pjesmu uvrstila na popis pjesama na koncertu.

Službene inačice[uredi | uredi kôd]

  • Album Version (4:01)
  • Celebration Version (4:02)
  • The 12" Formal Mix (6:12)
  • The Casual Instrumental Mix (4:38)
  • Remix Edit (3:45)
  • Live Video Version (5:41) (Virgin Tour VHS)
  • Re-Invention Tour Studio Version (3:44)

Na ljestvicama[uredi | uredi kôd]

Ljestvica (1985) Pozicija
Australija 5
Nizozemska 5
Irska 3
Europa 6
Francuska 18
Južnoafrička Republika 3
Španjolska 11
Švicarska 20
Ujedinjeno Kraljevstvo 5
SAD Billboard Hot 100 5
SAD Billboard Hot Adult Contemporary 32
SAD Billboard Hot Dance Club Play 3
SAD Billboard Hot R&B/Hip-Hop Songs 64
SAD ARC Weekly Top 40 3