Dromeosaurini

Izvor: Wikipedija
Dromeosaurini
Umjetnički prikaz vrste Utahraptor ostrommaysorum
Umjetnički prikaz vrste Utahraptor ostrommaysorum
Status zaštite
Status zaštite: Fosili
Raspon fosila Kasna jura-kasna kreda
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Reptilia
Nadred: Dinosauria
Red: Saurischia
Podred: Theropoda
Porodica: Dromaeosauridae
Potporodica: Dromaeosaurinae
Matthew & Brown, 1922.
Tipična vrsta
Dromaeosaurus albertensis
Matthew & Brown, 1922.

Dromeosaurini (lat. Dromaeosaurinae) su potporodica dromeosaurida. Većina ih je živjela u današnjoj Sjevernoj Americi (Dromaeosaurus, Utahraptor), kao i Mongoliji, (Achillobator, Adasaurus), a moguće i u Danskoj (Dromaeosauroides). U Etiopiji su također pronađeni izolirani zubi koji možda pripadaju nekom dromeosaurinu; u svakom slučaju, sigurno je da pripadaju nekoj životinji koja je živjela tijekom perioda kasne jure.[1]

Osobine[uredi | uredi kôd]

Svi sjevernoamerički i azijski dromeosaurini iz kasne krede bili su maleni, ne duži od 1,8 m (Dromaeosaurus i Adasaurus). Međutim, u dromeosaurine su spadali i najveći dromeosauridi: Achillobator je bio dug 6 metara, a Utahraptor 7,5 m.

Dromeosaurini se od ostalih dromeosaurida razlikuju po zdepastijim, kockastim lubanjama, dok pripadnici ostalih porodica obično imaju uže njuške. Također, dromeosaurini su obično teže građe, sa snažnim nogama, koje nisu toliko služile za brzinu već za napad.

Osim toga, dromeosaurine se od velociraptorina razlikuju po niskom DSDI omjeru; na primjer, njihovi zubi imaju nazubljenja jednake veličine i na prednjem i na zadnjem rubu. S druge strane, velociraptorini imaju veća nazubljenja na zadnjem rubu zuba, a na prednjem su ili maleni ili uopće nisu prisutni.

Rodovi[uredi | uredi kôd]

U ovu potporodicu spada pet rodova:


Dromaeosauroides?DromaeosaurusAdasaurus?AchillobatorUtahraptor


Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Goodwin, Clemens, Hutchinson, Wood, Zavada, Kemp, Duffin and Schaff (1999). "Mesozoic continental vertebrates with associated palynostratigraphic dates from the northwestern Ethiopian Plateau." Journal of Vertebrate Paleontology, 19(4): 728-741.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]