Druga Srbija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Druga Srbija (ili Građanska Srbija) je izraz koji se koristi u srbijanskim intelektualnim krugovima. Nastao je na osnovu knjige "Druga Srbija" autora Ivana Čolovića i Aljoše Mimica, a koja predstavlja zbirku od 80 govora sa 10 javnih tribina u Beogradu tokom proljeća 1992. Govori su predstavljali otvoreni prosvjed protiv diktature, medijskog jednoumlja, rasta nacionalizma i rata.

Wikicitati „Druga Srbija je ona Srbija koja se ne miri sa zločinom.[1]

Karakteristike[uredi | uredi kôd]

Glavna aktivnost Druge Srbije početkom raspada SFR Jugoslavije bili su antiratni prosvjedi u Beogradu 1991-1992. godine, koje su vodili Žene u crnom, Centar za antiratnu akciju i Beogradski krug.[2] Druga Srbija je postala sinonim otpora svih koji su odbili da se pomire sa vlašću i nacionalističkom ideologijom Slobodana Miloševića[3] i podržavaju novu, različitu, paralelnu Srbiju[4].

Ponekad se povjesničarka Latinka Perović naziva "Majkom Druge Srbije"[5], dok se filozof Radomir Konstantinović naziva "Guru druge Srbije".[6]

Druga Srbija danas[uredi | uredi kôd]

Godine 2007. je pokrenuta je web stranica „Peščanik“, sa rubrikom koja je nazvana „Druga Srbija“, čiji su autori opisani kao „intelektualci građanske orijentacije“.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]