Drvo (materijal)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Površina drveta obalne sekvoje izrazito crvene boje

Drvo je organski materijal koji se dobiva od drvenastih biljaka, uglavnom od debla stabala, iako se za neke primjene koriste i grane. Ono je tvrd i vlaknast materijal koji je prirodni spoj celuloznih vlakana (koja su čvrsta i kruta) spojenih ligninom (rastezljivim polimerom)

Drvo se koristi za loženje vatre, te kao sirovina u industriji. Ono je kruto gorivo slabijih toplinskih vrijednosti. U našim se krajevima kao drvo za ogrijev koriste bukva, hrast, grab, te oni dijelovi stabala koji se ne mogu dalje prerađivati

Drvo se također koristi za izradu predmeta (osobito namještaja, ali i potrebština poput čačkalica, pribora za jelo, i dr.), umjetnina, glazbala i građevinskih konstrukcija u arhitekturi.

Drvo u kiparstvu[uredi VE | uredi]

Drvo je jedan od najstarijih tradicionalnih materijala koji su se koristili u kiparstvu. Umjetnici su od prapovijesti cijenili njegovu tvrdoću, oblik, boju i strukturu, ali i podatnost oblikovanju. Iako se može umjetnički oblikovati svaka vrsta drveta, umjetnici preferiraju neke vrste.

Ono zahtjeva posebnu obradu gdje se od debla tesanjem odstranjuje višak i tako plastički oblikuje. Na koncu se obrađuje njegova površina do željenog oblika, teksture i po želji boje (bojenje)[1].

Drvorezbarstvo je tehnika ukrašavanja drva plitkim iili dubokim rezom, koje dolazi do izražaja napose pri izradi predmeta umjetničkog obrta (škrinje, klupe, ormari, i dr.)[2].

Drvo se također koristi kao materijal za grafičku tehniku drvoreza.

Drvo ne traje dugo poput drugi kiparski materijali jer naposljetku strada od vlage (truljenje), sušenja (pucanje), insekata ili vatre.

Drvo u arhitekturi[uredi VE | uredi]

Drvene crkve na ruskom otoku Kiži su izgrađene u 14. st. bez ikakvih veziva, pa čak i bez čavala

Drvo je prirodni građevni materijal koji se upotrebljava u obliku greda (vertikalnih i horizontalnih), mosnica, dasaka, šindre, i dr.[3]; ali i kao pomoćni materijal (oplata) za gradnju od drugih materijala kao što je kamen ili beton.

Drvena arhitektura je naziv za građevine kojima je osnovni konstruktivni materijal (nosive stijene, stropovi, krovna konstrukcija) izveden od drveta.[4]

Drvo se također koristi za ukrašavanje građevina

Vidi i:[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Dr. Jadranka Damjanov, Likovna umjetnost 1., Školska knjiga, Zagreb, 1971., str. 59. ISBN 953-0-20109-5
  2. Hrvatska likovna enciklopedija 2: C_Goth., Leksikografski zavod Miroslava Krleže, Zagreb i Vijesnik d.d., Zagreb, 2005., str. 70. ISBN 953-6036-73-8
  3. IBID 1., str. 73.
  4. IBID 2., str. 67.