Dubljani

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Dubljani su selo u općini Trebinje,prvi put se spominje 1422.Selo je potpuno pokradeno i uništeno od strane Četnika i Srba iz okolnih sela u razdoblju od 1942.-1947. godine,a većina Hrvatskih stanovnika je obješena ili pobjegla u obližnji Dubrovnik.Danas se u selu mogu pronaći samo ostaci nekadasnjih hrvatskih imanja.Selo Dubljani nakon 1995. godine pripadaju Republici Srpskoj,BIH.

Povijest[uredi VE | uredi]

Selo se prvi put spominje u 1422. godine. Nakon pada pod Osmansku vlast, islamizacija nikad nije oživila u ovome selu. Tu su i dalje ostali Hrvati katolici, te mali broj Srba pravoslavaca. 1867. godine je pod vlašću Austro-Ugarske, 1918.godine pod vladavinom SHS a 1941. godine spada u NDH za koje je kao i u vrijeme SFR Jugoslavije opljačkano i srušeno do temelja. Selo je također oštećeno i u Domovinskom ratu 1991.-1995. godine. 1995. godine daytonskim sporazumom Dubljani spadaju u Republiku Srpsku.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Selo Dubljani smješteno je na sjeveroistočnome obodu Popova polja. Sa sjeverne ga strane zatvara visoki brdski vapnenački masiv (u kojemu je najviši vrh Kičin, 980 m), a s juga rijeka Trebišnjica. Selo je na gotovo idealnome položaju: zaštićeno je od sjevernih vjetrova, zbog svojega je prisojnoga položaja izloženo suncu tijekom čitave godine, a šljunkovita tla idealna su za vinogradarstvo. K tome je okružje sela, zahvaljujući siparima, pogodno za ispašu.

Vanjeke poveznice[uredi VE | uredi]


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Dubljani koji govori o naselju u Bosni i Hercegovini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.