Dugohuljić

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Dugohuljić
Carapus acus
Carapus acus
Sistematika
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Actinopterygii
Red: Ophidiiformes
Porodica: Carapidae
Rod: Carapus
Vrsta: C. acus
Dvojno ime
Carapus acus

Dugohuljić (strmorinac vitki; Carapus acus), vrsta malenih sitnih zmijolikih morskih riba iz porodice strmorinaca (Carapidae) u redu hujovki (Ophidiiformes).

Dugohuljić ili strmorinac vitki zlatne je ili srebrnkaste boje, maksimalno naraste 20,8 centimetara a živi u nekoj vrsti primitivne simbioze sa trpom. Dan provodi u analnom traktu trpova, bez da su im na štetu ili koristi, gdje na taj način pronalazi utočište i zaštitu, dok noći izlazi van u potrazi za hranom, sitnim beskralježnjacima.

Ovakav način života kada je domaćin bez koristi i štete od onoga kome pruža zaštitu i dom naziva se komensalizam, ali neke vrste strmorinaca nisu komensali nego nametnici koji žive u školjkašima, koraljima, moruzgvama i morskim zvjezdačama[1] [2].

Druga vrsta strmorinca u Jadranu, zubati strmorinac ili strmorinac trbušasti (Echiodon dentatus) živi slobodno u moru, skrivajući se preko dana u mulju.

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. Pero Ugarković: Submania: Zmijolike ribe, 9. studenoga 2006., pristupljeno 17. siječnja 2015.
  2. FishBase, natuknicu unijela Papasissi, Christine. Modificirala Kesner-Reyes, Kathleen. pristupljeno 17. siječnja 2015.
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Dugohuljić

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]