Dugorepa sjenica

Izvor: Wikipedija
Dugorepa sjenica
Status zaštite

Status zaštite: Najmanja zabrinutost (lc)
Sistematika
Carstvo:Animalia
Koljeno:Chordata
Razred:Aves
Red:Passeriformes
Porodica:Aegithalidae
Rod:Aegithalos
Vrsta:A. caudatus
Dvojno ime
Aegithaols caudatus
Carl Linne, 1758.
Rasprostranjenost
Baze podataka

Dugorepa sjenica (Aegithalos caudatus) je vrlo malena vrsta ptice iz porodice Aegithalidae. Ta je porodica u srodstvu s pravim sjenicama i zimi se vrste iz ove dvije porodice često nađu u istom jatu.

Opis[uredi | uredi kôd]

Ovo je vrlo malena ptica dužine samo 13-15 cm uključujući i veoma dug rep, koji čini 7-9 cm ukupne dužine. Dugorepa sjenica je crne i smeđe boje odozgo i bjelkaste odozdo, s crvenkastim bokovima. Ima bijelu krunu. Ptice iz Sjeverne Europe (A. c. caudatus) imaju potpuno bijele glave i bokove. Postoji još nekoliko podvrsta koje dosta variraju po boji perja (europske ptice imaju crnu boju iznad očiju, a ptice iz Turske imaju sivkaste "obrve" iznad očiju i crn vrat sa sivom bojom na krilima). Ukrštavanje između podvrsta je često, a područje gdje žive mješanci europaeus i caudatus se pomjera prema istoku. Neumorne su dok traže kukce ili drugu hranu, a u jesen i zimu se mogu naći u jatima od 30 jedinki. Glasaju se sa srih-srih-srih i churr.

Rasprostranjenost i razmnožavanje[uredi | uredi kôd]

Ova vrsta nastanjuje predjele Europe i Azije. Obično nije selica, ali viđene neke prevelike selidbe, a promatrane su i selidbe u sjeveroistočnoj Europi. Tokom sezone razmnožavanja (od kasne veljače do srpnja), dugorepe sjenice formiraju monogamne parove i podižu jedno leglo godišnje. Ženka nese šest do dvanaest jaja u gnijezdo zatvoreno tkaninom, koje je često skriveno na drvetu ili u grmu. Gnijezdo se sastoji od paukove mreže, kamuflirano lišajem i ispunjeno perjem. Odrasli mužjaci često pomažu svojim roditeljima ili braći pri podizanju mladih ako je njihovo vlastito gnijezdo uništeno.

Podvrste[uredi | uredi kôd]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Drugi projekti[uredi | uredi kôd]

Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi dugorepa sjenica
Wikivrste imaju podatke o taksonu dugorepoj sjenici

Izvori[uredi | uredi kôd]