EA Sports

Izvor: Wikipedija
EA Sports, Inc
Vrsta Javna tvrtka
Osnovana 1982.
Osnivač(i) Trip Hawkins
Sjedište Vancouver, British ColumbiaKanada
Predsjednik Peter Moore
Djelatnost(i) Sportske videoigre
Prihod 4.02 milijarde USD (2008.)[1]
Neto dobit 1.06 milijardi USD (2008.)
Broj zaposlenih 7,900 (2007.)[2]
Web stranica www.easports.com

EA Sports je zaštićeno ime pod vlasništvom tvrke Electronic Arts od 1993., a nastao je radi proizvodnje i (većinom) izdavanja sportskih videoigara. Nekada se radilo o "smicalici" Electronic Artsa, koji je pokušao spojiti stvarni život s igrama, pa su se zvali "EA Sports Network" (EASN) sa slikama odobrenja korištenja pravih sportskih komentatora, poput Johna Maddena, ali je EA Sports ubrzo "odrastao" i proizveo je mnoge poznate serijale videoigara, poput NBA Livea, FIFA-e, NHL-a, Madden NFL-a, i NASCAR-a. Većina ovih igara je proizvedeno u EA Canadi, Electronic Artsovoj podružnici u Burnabyju, British Columbia, kao i u EA Blackboxu u Vancouveru, British Columbia, te u EA Tiburonu u Maitlandu, Florida.

Nekadašnje geslo EA Sportsa, If it's in the game, it's in the game (hr:Ako je u igri, onda je u igri), kasnije samo It's in the game, prikazuje cilj tvrtke, prikazati stvarnost u igrama koliko god je to tehnologija dopuštala. Ovo geslo, koje je osmislio Don Transeth, napisao Jeff Odiorne, a izgovarao Andrew Anthony, je postalo kulturni povik ujedinjenja u "svemiru sporta".[3] Za razliku od drugih tvrtki, EA Sports nema posebno proizvedene za određenu platformu, što znači da su sve igre izdane za najprodavanije aktivne platforme. Npr., FIFA 98, Madden NFL 98, NBA Live 98, i NHL 98 su izašle za Sega Genesis i Super NES tijekom 1997. godine; Madden NFL 2005 i FIFA 2005 su izašli za PlayStation tijekom 2004. godine (FIFA 2005 je bila i zadnja izdana igra za PlayStation); i NCAA Football 08 je izašla za Xbox u 2007., Madden NFL 08 je također izašao za Xbox, te za GameCube u 2007., što je bila i zadnja igra izdana za GameCube, kao što je Madden NFL 09 zadnja igra izdana za Xbox. Uz to, igre NASCAR Thunder 2003 i NASCAR Thunder 2004 su, osim za PlayStation 2, izašle i za PlayStation konzolu.

Videoigre[uredi | uredi kôd]

Stari logo EASN-a i EA Sportsa

Većina EA Sportsovih igara su istaknute po godinama, npr. serijal FIFA: poredan je po godinama od '94' do '10. Također, EA Sports je vodeći nabavitelj službenih licencija; nije nepoznato da su slične videoigre izlazile u kratkom razdublju, ali su bile drukčije zbog licencija: FIFA 98 je izašla malo prije igre World Cup 98 (zbog EA-ove licence za nogometna svjetska i europska prvenstva, zbog toga se igre pojavljuju u intervalima od četiri godine). Isto se događa i s igrama američkog nogometa i košarke, koji su bazirani na sezonama Madden NFL-a i NBA.

Sljedeći popis prikazuje najpoznatije EA Sportsove serijale, u zagradi se nalazi godina početka proizvodnje navedenog serijala:

Sljedeći popis prikazuje najpoznatije EA Sportsove jedinstvene videoigre:

Videoigre po godinama[uredi | uredi kôd]

2004[uredi | uredi kôd]

2005[uredi | uredi kôd]

2006[uredi | uredi kôd]

2007[uredi | uredi kôd]

2008[uredi | uredi kôd]

2009[uredi | uredi kôd]

2010[uredi | uredi kôd]

2011[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]