World Cup 98 (videoigra)

Izvor: Wikipedija
World Cup 98
Omot igre za PlayStation
ProizvođačEA Canada
Izdavač(i)EA Sports
Distributer(i) Algoritam
SerijalFIFA World Cup
Nadnevak izlaska
Žanr(ovi)Nogometna simulacija
Način(i) igreJedan ili više igrača
PlatformaGame Boy Color
Nintendo 64
PlayStation
Windows
Medij(i)CD-ROM (PSX, Win)
Cartridge (N64, GBC)


World Cup '98 je prva videoigra FIFA World Cup serijala pod vlasništvom Electronic Artsa; proizvođač igre je EA Canada, a izdavač EA Sports. EA je dobio licencu od FIFA-e, 1997. godine. Za razliku od prijašnjih FIFA World Cup videoigara, koje su bile u 2D grafici sa slikom iz zraka (ptičja perspektiva), World Cup 98 je prva s 3D, koristeći DirectX za PC verziju igre. Novost u igri su pravi dresovi nogometnih reprezentacija, osim vratara, a su dresovi su bili s pravim sponzorima na sebi. Engine igre se temelji na FIFA-inoj videoigri FIFA 98, s nekim manjim poboljšanjima, kao taktika igre.

Momčadi koje se se mogu igrati u mogućnosti prijateljske utakmice uključuju i nekoliko reprezentacija koje se nisu kvalificirale na Svjetsko nogometno prvenstvo u Francuskoj '98. Igra World Cup 98 je izašla za Microsoft Windows, PlayStation, Nintendo 64 i Game Boy Color.

Mogućnosti[uredi | uredi kôd]

Utakmica između Brazila i Argentine u videoigri

Glavna i središnja mogućnost igre je SP natjecanje, gdje se može izabrati normalno natjecanje s identičnim skupinama ili natjecanje sa skupinama i momčadima po želji. Svaka utakmica se igra na stadionu u kojem se i prava utakmica SP-a 1998. igrala. Kao i zapravo u natjecanju, u natjecanju po skupinama nema produžetaka ili jedanaesteraca, ali utakmice drugog djela natjecanja (nokaut natjecanje) imaju oboje.

Igra je izašla prije svjetskog prvenstva, pa se rezultati utakmica ne temelje na pravim rezultatim natjecanja. Na kraju svake utakmice, prikazuje se nagrada za igrača utakmice. Na kraju "World Cup" mogućnosti, prikazuje se dobitnik Zlatne lopte i FIFA Fair Play nagrade, dvije agrade koje se dodjeljuju i na pravom SP-u.

Također, moguće je igrati prijateljsku utakmicu s bilo kojom momčadi u igri. Ako utakmica koja se igra završi izjednačena, igrač može birati hoće li taj (izjednačen) rezultat bit konačan, ili će se utakmica nastaviti s produžetcima i/ili jedanaestercimaa.

Mogućnost "World Cup Classics" dopušta igraču da igra osam klasičnih (starih) finala Svjetskog prvenstva u nogometu, kao ItalijaZapadna Njemačka (1982.), Zapadna NjemačkaNizozemska (1974.), BrazilItalija (1970.), EngleskaZapadna Njemačka (1966.), Zapadna NjemačkaMađarska (1954.), UrugvajBrazil (1950., ItalijaMađarska (1938., te UrugvajArgentina (1930.). Utakmica iz 1982. godine se otključava pobjedom u "World Cup" mogućnosti, te otključavanjem svake ove utakmice pojedinačno; sljedeće utakmice su otključavaju tim redom. Mogućnost "World Cup Classics" ima prave klasične dresove, kose, imena i komentatora, Kennetha Wolstenholmea, BBC-ov komentator tijekom 1960-ih i 70-ih. Za SP finala 1966., 1954. i 1950., utakmice se emitiraju u crno-bijeloj grafici, kako je i zabravo bilo na tadašnjim TV prijenosima. Za finala iz 1938. i 1930. utakmice se emitiraju u sepia tone grafici.

Momčadi[uredi | uredi kôd]

Igra sadrži sve momčadi kvalificirane za Svjetsko nogometno prvenstvo u Francuskoj '98., kao i sljedećih osam nogometnih reprezentacija:

Ostale mogućnosti[uredi | uredi kôd]

Komentatori[uredi | uredi kôd]

UK verzija igre sadrži komentatore Johna Motsona i Chrisa Waddlea, dok utakmice predstavlja Des Lynam, a Gary Lineker daje izjave nogometaša.

Glazba[uredi | uredi kôd]

Kao i Electronic Artsove pjesme iz videoigara FIFA serijala, World Cup 98 ima nekoliko licenciranih pjesama; "Tubthumping" od sastava Chumbawamba, to je ujedno i uvodna pjesma igre, zatim "Terminal Intensity" od sastava The Wizard of Oh, "Soul Beat Runna" od Boymeranga, "Absurd" od Flukea i ostale.

Vidi još[uredi | uredi kôd]