Eco del litorale ungarico

Izvor: Wikipedija
Digitalizirane povijesne riječke novine Eco del litorale ungarico iz fonda Sveučilišne knjižnice u Rijeci.[1]

Eco del litorale ungarico povijesne su riječke novine, čiji je prvi broj objavljen 5. travnja 1843. u tiskari braće Karletzky.[2] Izlazile su do 1845. godine.

Urednik je od 17. lipnja 1843. bio Giovanni Spagnolo (prije toga ime urednika se ne spominje). On je iz nepoznatih razloga smijenjen 30. srpnja 1845., a na njegovo mjesto došao je V. Solitro. Novine su izlazile dva puta tjedno, srijedom i subotom. Program novina bio je »Fiume con Ungeria« (Rijeka s Madžarskom).

Na početku svakoga broja nalazio se meteorološki izvještaj Riječkog nautičkog zavoda, a u listu je objavljivano niz podataka o pomorstvu, trgovini, vremenskim prilikama u našim primorskim krajevima, umrlima u Rijeci itd. Postojale su i rubrike o kretanju brodova, a značajan je bio i Podlistak, u kojemu je objavljen niz kulturno-povijesnih članaka, uz koje su često bile publicirane i recenzije djela izašlih u Rijeci i o Rijeci.

Sveučilišna knjižnica Rijeka digitalizirala je novine Eco del litorale ungarico,[1] jedne od povijesnih riječkih novina i prve sačuvane u njezinu fondu, koje su izvor za proučavanje povijesti Rijeke i kulturna su baština.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Digitalizirane novine u fondu SVKRI. libraries.uniri.hr. Pristupljeno 1. ožujka 2023.
  2. Karletzky. Hrvatska enciklopedija. Pristupljeno 1. ožujka 2023.