Eduardo Acevedo Díaz

Izvor: Wikipedija
Eduardo Acevedo Díaz
Eduardo Acevedo Díaz
Rođenje Montevideo
20. travnja 1851.
Smrt Buenos Aires
18. lipnja 1921.
Nacionalnost Flag of Uruguay.svg Urugvajac
Zanimanje novinar, političar, pisac
Politička stranka Narodna stranka
Portal o životopisima

Eduardo Acevedo Díaz (Montevideo, 20. travnja 1851.Buenos Aires, 18. lipnja 1921.), urugvajski književnik, političar i novinar. Začetnik je urugvajskog romana. Najčešće obrađivane teme u njegovim djelima su život gauča i provincije, te život u Montevideu u doba kolonizma.[1]

Životopis[uredi | uredi kôd]

Bio je sin Fatime Díaz i Norberta Aceveda. Njegov djed po majci bio je general Antonio Díaz. Između 1866. i 1868. sprijateljuje se s Pablom de Mariom i Justinom Jiménezeom de Aréchagom na sveučilištu.

Odlazi na pravni fakultet gdje ulazi u sveučilišni književni klub. Dana 18. rujna 1869., objavio je u časopisu El Siglo, svoj prvi članak, u čast njegovog djeda po majci, koji je umro šest dana prije. 1870. je napustio sveučilište i pridružuje se revolucionarnom pokretu kojeg je predvodio Timoteo Aparicio protiv vlade Lorenza Batllea.

Godine 1896. je osnovao politički dnevnik El Nacional. Nakon političkih previranja odlazi u Argentinu gdje i umire 18. lipnja 1921. Jedna od katedri Urugvajske akademije za književnost nosi njegovo ime, u znak priznanja za njegov rad. Poznatija su mu djela Himna krvi (Himno de sangre) i Samoća (Soledad).

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (hrv.) enciklopedija.hr: Acevedo Díaz, Eduardo, pristupljeno 28. ožujka 2016.