Efraim Zuroff

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Efraim Zuroff u Zagrebu u svibnju 2007.

Efraim Zuroff (New York, 5. kolovoza 1948.) je izraelsko-američki povjesničar, koji je igrao važnu ulogu u otkrivanju nacista koji su izvedeni pred sud u proteklih 28 godina, te je tako zaslužio naslov "Posljednji lovac na naciste". Zuroff je direktor Centra Simon Wiesenthal u Jeruzalemu. Istražuje nacističke zločine diljem svijeta za isti centar i autor je godišnjaka Status Report koji govori o istragama i izručenjima nacista diljem svijeta. Posebno je poznat u Hrvatskoj jer je ušao u trag zapovjedniku Sabirnog logora Jasenovac, Dinku Šakiću, koji se nalazio u Argentini.

Stajalište o genocidu u Srebrenici

Zuroff smatra da Genocid u Srebrenici nije bio genocid i kako postoje nastojanja iz političkih razloga označiti ga takvim iako su međunarodni sudovi proglasili zločin u Srebrenici genocidom.[1]

Stajalište o operaciji Oluji

Za operaciju Oluju smatra da je "etničko čišćenje", tvrdeći da su Srbi "protjerani"[2] te da se nada da svijet ne će Hrvatskoj oprostiti Oluju.[3]


Izvori

  1. Efraim Zuroff: Što je u Beogradu izjavio o genocidu u Srebrenici, kardinalu Stepincu…?. “Postoje nastojanja da se iz političkih razloga označi kao genocid jedna tragedija, masovna ubojstva koja zasigurno nisu genocid. Genocid ima specifičnu, točnu definiciju i to nije ono što se dogodilo u Srebrenici.” Na primjedbu novinara kako su međunarodni sudovi proglasili zločin u Srebrenici genocidom Zuroff je rekao kako se ovdje radi o “političkim tendencijama”.
  2. Opaska: Vođe pobunjenih hrvatskih Srba ostavile su pisane zapovijedi i televizijske izjave u kojima su rekli da su oni zapovijedili srpskom stanovništvu evakuaciju.
  3. Jutarnji.hr: EFRAIM ZUROFF 'Nadam se da Europa neće Hrvatskoj oprostiti Oluju, hrvatski čelnici moraju odgovoriti na pitanje zašto se Hrvati i dalje dive ustaštvu' Jutarnji list. 13. kolovoza 2018. Pristupljeno 12. lipnja 2020.