El Aaiún

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
El Aaiún
عيون (al-ʾAyūn)
Laayoune.jpg
Koordinate: 27°9′N 13°12′W / 27.15°N 13.2°W / 27.15; -13.2Koordinate: 27°9′N 13°12′W / 27.15°N 13.2°W / 27.15; -13.2
Država Flag of the Sahrawi Arab Democratic Republic.svg Saharska Arapska Demokratska Republika (nepriznato)
Okupacijska vlast Flag of Morocco.svg Maroko
Osnivanje 1928.
Stanovništvo (2009.)
 - Grad 194.668
Vremenska zona GMT (UTC0)
Zemljovid
MapaSaharaOccidental.svg

El Aaiún (u francuskom jeziku se transliterira kao Laâyoune) je najveći grad Zapadne Sahare. Zapadna Sahara je zajedno s El Aaiúnom pod marokanskom okupacijom. Postoji nepriznata država Saharska Arapska Demokratska Republika koja kontrolira manji dio Zapadne Sahare i El Aaiún smatra svojim glavnim gradom iako ga ne kontrolira.

Povijest[uredi VE | uredi]

El Aaiún je mladi grad. Osnovali su ga Španjolci 1928. godine s ciljem kontroliranja prostora gdje živi pleme Izarguien. 1934. su vojni zapovjednici Antonio de Oro Pulido i Galo Bullón Díaz osnovali vojno uporište. Od 1940. je El Aaiún službeni glavni grad kolonije Španjolske Sahare. Krajem 1975. se Španjolska povukla iz kolonije, a 1976. ju je okupirao Maroko. El Aaiún je do danas glavni centar prostora pod marokanskom upravom nazvanog Južne pokrajine. Marokanci u grad naseljavaju naseljenike iz Maroka. 2005. su u gradu izbile demonstracije protiv marokanske okupacije, a za slobodnu Zapadnu Saharu. U gradu je sjedište UN-ove misije koja kontrolira prekid vatre u Zapadnoj Sahari.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

El Aaiún je smješten na sjeveru Zapadne Sahare, nedaleko od marokanske granice. Nalazi se u pustinjskom prostoru, ali je smješten u oazi Meseied unutar koje se nalaze jezera Sahia el Hamra i Dait um Saad.

Klima je pustinjska. Tokom godine padne manje od 20 mm kiše (većinom zimi). Temperature su podjednake cijele godine, ali nisu pretjerano visoke. Grad zbog pustinjske klime vodu dobiva iz oaze.

Gospodarstvo[uredi VE | uredi]

El Aaiún je najvažniji gospodarski centar Zapadne Sahare. U blizini postoje značajna rudna nalazišta fosfata, te je El Aaiún značajan izvozni centar.