Elefant

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Panzerjäger Tiger (P)
Elefant USAOM-01.jpg

Panzerjäger Tiger

Namjena lovac tenkova
Zemlja porijekla Swastika flag (Nazi Germany).ant.png Nacistička Njemačka
Povijest proizvodnje
Dizajn Ferdinand Porsche
Početak razvoja 1941.
Proizvođač Porsche AG
Proizvodnja ožujak - svibanj 1943. (kao Ferdinand) - rujan - studeni 1943. (kao Elefant)
Broj primjeraka 90-ak
Borbena povijest
Uveden u uporabu 1943.
Status van uporabe
Svojstva
Dužina 8.14 m
Širina 3.38 m
Visina 2.97 m
Masa 65 tona
Posada 6
Oklop i naoružanje
Oklop 200 mm
Osnovno naoružanje 88 mm Pak 43 protutenkovski top poznatiji kao StuK 43/1
Sekundarno naoružanje dva mitraljeza MG 34 kalibra 7.92 mm
Pokretljivost
Pogon dva maybachova benzinska motora

593 KS (442KW)

Ovjes torzijske poluge
Brzina 30 km/h

Elefant je bio najbolji lovac tenkova njemačkog Wehrmachta. Dizajniran i sagrađen pod imenom Ferdinand (u čast svog tvorca, Ferdinanda Porschea), nakon određenih izmjena (dodavanje još jednog mitraljeza kalibra 7,92mm) u siječnju 1944. godine preimenovan u Elefant što je njemačka riječ za slona. Ipak, službeni mu je naziv bio Panzerjäger Tiger (P), a radna oznaka Sd. Kfz. 184.

Razvoj[uredi VE | uredi]

Za novu njemačku ofanzivu pod šifriranim nazivom Citadela (bitka za Kursk), Hitler je zahtijevao da se uvede u naoružanje novo vozilo koje je moglo podnijeti top kalibra 88 mm, koje će imati jak, neprobojan oklop i koje će moći uništiti svaki sovjetski tenk. Njemački konstruktor dr. Ferdinand Porsche (tvorac tenka Tigar) je svoj model prezentirao 20. ožujka 1943. Hitleru kao rođendanski poklon. Hitleru se model veoma svidio te je naredio da se ubrza proizvodnja kako bi se što više vozila isporučilo na front prije početka ofanzive. Od početka travnja pa do kraja svibnja ukupno je 90 vozila bilo spremno za upotrebu. Vozila su imala veoma snažan prednji oklop od 200 milimetara što je praktički bilo neprobojno za bilo koji protivnički tenk tog vremena. Kasnije je vozilo dobilo još jedan mitraljez MG 34 i naziv je promijenjen u Elefant.

Preostali[uredi VE | uredi]

Samo su dva tenka preostala nakon rata od 90-ak izrađenih. Jednog su Sovjeti uhvatili u kontranapadu u bitci za Kursk, a drugog su zarobile američke postrojbe u bitci kod Anzia. Elefant je danas priznat kao najbolji lovac tenkova drugog svjetskog rata koji je ušao u masovnu proizvodnju.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]