Ferdinand Porsche

Izvor: Wikipedija
Ing. Ferdinand Porsche

Rođenje 03. IX. 1875.
Vratislavice, Austro-Ugarska Monarhija
Smrt 30. I. 1951.
Stuttgart, Zapadna Njemačka
Polje strojarstvo, auto-industrija
Alma mater Technische Universität Wien (pohađao bez upisa)
Poznat po -sportski automobil ´Mercedes-Benz SS/SSK´

-njemački teški tenkovi ´Tiger I i II
-razarač tenkova ´Elefant´
-automobil ´Volkswagen Buba´
-osnovao Volkswagen AG u Wolfsburgu
-osnovao Porsche AG u Stuttgartu

Istaknute nagrade -Njemačka nacionalna nagrada za umjetnost i znanost (1938.)

-SS-Ehrenring
-Ratni križ za zasluge
-Medalja Wilhelma Exnera (1936.)

Portal o životopisima

Ferdinand Porsche (Vratislavice, 3. rujna 1875.Stuttgart, 30. siječnja 1951.), češko-njemački automobilski inženjer.[gdje je živio? Gdje se je školovao?]

Rođen je u njemačkoj obitelji u Vratislavicama (Češka) u Austro-Ugarskoj.

Bio je jedan od glavnih inženjera Trećeg Reicha. Adolf Hitler mu je zbog doprinosa dodijelio Njemačku nacionalnu nagradu za umjetnost i znanost - jednu od najrjeđih nagrada za vrijeme Reich-a.

Preminuo je nakon srčanog udara u Wolfsburgu 1951. godine.


Veliki konstruktor automobila[uredi | uredi kôd]

Jedan od najvećih konstruktora automobila Ferdinand Porsche bio je jedan od rijetkih ljudi koji su se usudili nametati svoje ideje nacističkom Führer-u Adolfu Hitleru. Kako je Hitler sanjao o automobilizaciji svog Reich-a, Porsche ga je ushitio narodnim automobilom koji neće stajati više od prosječnog motocikla.

Vrhunska stručnost i nastup bez respekta priskrbili su Porscheu, Hitlerovu potporu i mogućnost konstruiranja Volkswagen-ove bube, njemačkog odgovora na Fordov model T. Još kao mladić Porsche je eksperimentirao sa zrakoplovnim motorima, zrakoplovima i električnim helikopterima, velikim topničkim traktorima i motornim vlakovima. Već 1937. u pogonu kod Daimler-Benz-a proizveo je prvih 30 automobila koji su zbog neobična izgleda podrugljivo nazvani Käfer=buba.
Neposredno poslije II. Svjetskog rata 1945. godine, 1785 buba već je izašlo iz poluporušenih pogona u Wolfsburg-u. Taj automobil, 27 godina poslije postao je ljubimcem cijeloga svijeta, preuzevši od Fordova modela T naslov najprodavanijeg automobila u povijesti.
Ferdinand Porsche umro je 30. siječnja 1951. u trenucima kada su se na tržište počeli probijati prvi sportski automobili koje je njegov sin Ferry (Ferdinand Anton Ernst Porsche 1909.÷1998.) konstruirao na temelju Volkswagen-ove bube.
Model Porsche 356 Roadster prvi je proslavio ime slavnog konstruktora. U godinama koje su slijedile Porscheovi su modeli bezvremenskim dizajnom postali sinonimom za prestižan sportski automobil.

Galerija slika[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]