Elisabeth Hesselblad

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Elisabeth Hesselblad

Blažena Elisabeth Hesselblad (vjersko ime Maria Elisabetta Hesselblad), (Fåglavik, 4. lipnja 1870. - Rim, 24. travnja 1957.) – švedska medicinska sestra i redovnica proglašena blaženom i pravednicom među narodima.

Bila je peto od trinaest djece rođene u obitelji Roberta Hesselblada i Cajse Pettesdotter Dag - luteranske obitelji u Fåglaviku u Švedskoj. Tražila je posao u Švedskoj, ali je na kraju radila u Sjedinjenim Američkim Državama kao medicinska sestra. U SAD-u počela se zanimati za katoličanstvo, a 1902. je i službeno prešla na katoličku vjeru. Kasnije se pridružila redovničkoj zajednici brigitinki tijekom posjeta Rimu. Nastojala je oživjeti interes za red i njenu utemeljiteljicu sv. Brigitu. Trudila se oko međureligijskog dijaloga i protiv rasizma i antisemitizma, a postala je poznat kao "druga Brigita". Sveta Brigita Švedska bila je velika švedska svetica.

Papa Ivan Pavao II. proglasio ju je blaženom 9. travnja 2000. Godine 2004., Yad Vashem priznao ju je, kao jednu od Pravednika među narodima za njen rad u spašavanju Židova tijekom Drugog svjetskog rata.