Elitna postrojba (2007.)

Izvor: Wikipedija
Elitna postrojba
Naslov izvornika
Tropa de Elite
RedateljJosé Padilha
ProducentJosé Padilha, Marcos Prado
ScenaristJosé Padilha, Bráulio Mantovani, Rodrigo Pimentel
Glavne ulogeWagner Moura
Caio Junqueira
André Ramiro
GlazbaPedro Bromfman
Hans Zimmer
Theodore Shapiro
SnimateljLula Carvalho
MontažaDaniel Rezende
Chris Lebenzon
DistributerUniversal Pictures
Godina izdanja2007.
Trajanje120 min.
DržavaFlag of Brazil.svg Brazil
Jezikportugalski jezik
Proračun$6,500,000
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Elitna postrojba (port. Tropa de Elite) - brazilski film iz 2007. donosi priču o BOPE (port. Batalhão de Operações Policiais Especiais), specijalnoj policiji u Rio de Janeiru. Film je režirao José Padilha, a scenarij su napisali: José Padilha, Bráulio Mantovani (nominiran za Oscara za film Božji grad), sociolog i autor knjige na kojoj se temelji film) i bivši zapovjednik BOPE-a Rodrigo Pimentel.

Osvojio je Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu 2008. Izazvao je kontroverze, zbog nasilnih scena.

Film kao i njegov nastavak Elitna postrojba 2, postigli su velik uspjeh u Brazilu i silnu gledanost, čak i među pripadnicima kriminalnih krugova, koji su potvrdili autentičnost filma. Rio da Janeiro je poseban grad u svjetskim razmjerima, jer ima izuzetno sigurne četvrti grada, kao i vrlo opasne četvrti, koje nisu pod kontrolom vlasti i policije, nego u njima vladaju kriminalci, uglavnom narkomafija.

Radnja[uredi | uredi kôd]

Godina 1997., kapetan BOPE, Roberto Nascimento dobio je zadatak ukloniti kriminalne aktivnosti i trgovinu drogom u favelama u dijelu Rio de Janeira, jer će papa Ivan Pavao II. posjetiti to područje i tamo prespavati. U međuvremenu, supruga kapetana Nascimenta očekuje dijete, a on želi napustiti službu, ali prvo treba pronaći svog nasljednika.

Među kandidatima za dva BOPE časnika su prijatelji: Neto Gouveia i André Matias. Oboje teško podnose duboko ukorijenjenu korupciju u lokalnoj policiji i birokraciji. Moraju proći žestoku obuku, kako bi jedan od njih preuzeo ulogu zapovjednika. Neto se brže navikae na izvršenje naloga, dok se André bori se s vlastitim idealima. Pripadnici BOPE-a imaju dopuštenje koristiti sve načine suzbijanja kriminala pa su često prebrutalni i preokrutni u postupanju s kriminalcima, ali jedino se njih kriminalci boje. Ostali policajci ne usude se ni ući u favele pod kontrolom kriminalaca, nego imaju tajne dogovore s kriminalcima, da ih uz određenu novčanu nagradu ostave na miru. BOPE ima pravilo krvne osvete za svakog svog ubijenog pripadnika, što će se i dogoditi nakon što Neto bude ubijen u jednoj akciji, a do tada neodlučni André mora preuzeti njegovo mjesto i donositi odluke.

Glumci[uredi | uredi kôd]