Ella Fitzgerald

Izvor: Wikipedija
Ella Fitzgerald
Ime u rodnom listuElla Jane Fitzgerald
Poznat/a i kaoFirst Lady of Song; Lady Ella
Rođen/a25. travnja 1917.
Umro/umrla15. lipnja 1996., Beverly Hills, Kalifornija
Žanr/oviswing, tradicionalni pop, jazz
Zanimanjepjevačica
Instrumentvokal
Djelatno razdoblje1934.-1993.
Producentska kućaCapitol, Decca, Pablo, Reprise, Verve
Internetska stranicaellafitzgerald.com

Ella Fitzgerald (Newport News, Virginia, 25. travnja 1917.Beverly Hills, Kalifornija, 15. lipnja 1996.), američka pjevačica jazz glazbe.

Bila je siroče, te je dio djetinjstva provela u sirotištu. Arie Hendrix, kći Johna Hendrixa, reći će da je Ella bila drago, stidljivo i pažljivo stvorenje, zbog čega će biti omiljena. Imala je fleksibilan glas, pa je mogla pjevati blues, soft jazz i be-bop, te imitirati životinje i pojedine glazbene instrumente.

Surađivala je s nizom velikana glazbe, a često je nastupala s Louisom Armstrongom, s triom O. Petersona i drugima. Gostovala je širom svijeta te svojim osebujnim i vrlo izražajnim pjevanjem postala uzorom u interpretacijama bluesa i be-bopa.

Osvojila je 13 Grammya, u karijeri dugoj čak 55 godina. Raspon glasa bio joj je impresivne 3 oktave.

Umrla je od posljedica dijabetesa.

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Logotip Wikicitata
Logotip Wikicitata
Wikicitati imaju zbirke citata o temi Ella Fitzgerald

"Izum" "nove vrste poezije, "poezije bez riječi" ili zvučnih pjesama (lautgedichte)", kako su proglasili Hugo Ball i drugi početkom dvadesetog stoljeća, paralelan je u radu jazz umjetnika iz Louisa Armstrong do danas. Pojava scat pjevanja - za koju je zaslužan Armstrong - dogodila se u desetljeću nakon Balla i Dade, istodobno s glazbenim/verbalnim ostvarenjem jednako važne Schwittersove Ur sonate.

Kao nepriznati oblik lautgedichte, scat pjevanje doseglo je vrhunac složenosti i spontanosti (potonja je definitivna karakteristika dade u formulaciji Tristana Tzare iz 1918.) u improvizacijama Elle Fitzgerald. U djelu poput ove transformacije Lady Be Good, ona napušta upečatljive i razigrano banalne tekstove Ire Gershwina kako bi stvorila novo i beskompromisno umjetničko djelo. Prijelaz s riječi na vokabule bez riječi podudara se s prikazom Michaela McClurea o napredovanju u njegovim Tantrama duhova: njegovog vlastitog posebnog oblika zvučanja: "Počinje na engleskom i pretvara se u jezik zvijeri." Od svih ovih manifestacija verbalne zvučne umjetnosti dvadesetog stoljeća, Fitzgeraldova je, ovdje i drugdje, zasigurno najdinamičnija i najustrajnija.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. UbuWeb Sound - Ella Fitzgerald. ubu.com. Pristupljeno 2. svibnja 2022.