Prijeđi na sadržaj

Emily Bergl

Izvor: Wikipedija
Emily Bergl
Emily Bergl
Rođenje 25. travnja 1975., Milton Keynes, Engleska
Godine rada 1999. -
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Emily Bergl (25. travnja 1975., Milton Keynesu, Engleska), američko-britanska glumica.

Život i početak karijere

[uredi | uredi kôd]

Emily se preselila s obitelji iz Engleske u SAD kad je imala šest godina, i doselila u Chicago. Ubrzo je po uzoru na svoga brata počela glumiti u lokalnom kazalištu. Svoja prva glumačka iskustva je još kao mala djevojčica stjecala u svom dvorištu gdje si je sama kreirala uloge i pisala scenarije.

Nakon što je diplomirala na Phi Beta Kappa / Grinnell College, Emily se ubrzo preselila u New York gdje je odlučila ozbiljno započeti karijeru u kazalištu. Živjela je u maloj studentskoj sobi iznad strip kluba zajedno s još jednim glumcem i plesačem. Svoj život uzdržavala je radeći u noćnim smjenama na groblju u Broadwayu. Nakon samo nekoliko mjeseci, bila je među svim mladim glumicama u zemlji izabrana za glavnu ulogu u horor filmu The Rage: Carrie 2. Bila je to njena prva uloga pred kamerama.

Karijera

[uredi | uredi kôd]

Nakon debija u Carrie 2 u kojem je zaradila sve pohvale za najbolju debitantsku ulogu u tom filmu, uslijedile su neovisne uloge u filmovima kao što su komedija Veseli kamperi i triler Nesanica s Jeffom Danielsom u glavnoj ulozi. Također je glumila u filmu Fur s Nicole Kidman.

Budući da je jedna od nekoliko mladih glumica današnjice koja može voditi razne uloge u komedijama, dramama, i ulogoma raznih likova iz raznih stoljeća i ostvariti raznoliku karijeru u filmu, televiziji i teatru, ubrzo se vratila u kazalište, gdje je glumila u predstavi "Romeo i Julija" na Old Globe-u i Broadway-u i u predstavi "The Lion in Winter", zajedno s Laurence Fishburneom i Stockard Channing-om te je tu osvojila nagradu FANY za najbolji debi na Broadway-u. Nakon toga usljedile su mnoge uloge na televiziji o kojima se pojavljuje u nekim od epizoda najpopularnijih TV serija kao što su "Hitna Služba", "Newyorški plavci", "Providence" "CSI: Miami," "Zvjezdane Staze Enterprise," "Zakon i red: Kriminalna namjera" i dvije sezone kao zlobna Francie u seriji "Gilmoreice". Također glumila je u "Steven Spielberg Presents Oteti", povjesnoj znanstveno-fantastičnoj mini seriji kao Lisa, mama malene Allie (Dakota Fanning). Taj uspjeh donio joj je suradnje s nagrađivanim redateljima na filmu i televiziji, uključujući James Mangold-a, Antoine Fuqua-a, Steven Shainberg-a, Jonathan Kaplan-a, i u kazalištu s Doug Hughes-om, Daniel Sullivan-om, Michael Greif-om, Michael Mayer-om i Mark Brokaw-om.

Noviji događaji

[uredi | uredi kôd]

Postala je članica "Antaeus-a", kazališne kompanije u Los Angelesu koja radi na produkciji klasičnih predstava.

2006. Emily se vratila na Broadway gdje je glumila s Gabriel Byrne u Eugene O'Neill-ovom "A Touch of the Poet".

Trenutno nakon završene prve sezone glumi u drugoj sezoni ABC-eve serije "Men in Trees". U svoje slobodno vrijeme, pomaže volontiranjem slijepima i bolesnima.

Filmografija i ostalo

[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kôd]