Endemol

Izvor: Wikipedija
Endemol B.V.
Endemol-Games
Vrsta Podružnica
Osnovana 1995.
Sjedište AmsterdamNizozemska
Predsjednik Sophie Turner Laing (CEO)
Djelatnost(i) Televizijska produkcija
Film distribucija
Podružnice Endemol Shine Group
Vlasnik Banijay
Web stranica endemolshinegroup.com

Endemol B.V. bila je nizozemska medijska tvrtka koja je proizvodila i distribuirala televizijske zabavne sadržaje. Tvrtka je godišnje proizvela više od 15.000 sati programa u scenarijskim i ne-scenarističkim žanrovima, uključujući dramu, reality TV, komedije, igrane emisije, zabavu, činjenične i dječje programe.

Podružnice ima u 31 državi s preko 300 emitera, digitalnih platformi i korisnika licence širom svijeta.[1] Posao je obuhvaćao razvoj, proizvodnju, marketing, distribuciju, upravljanje franšizom i inicijative na više platformi, uključujući digitalni video, igre i aplikacije. Većinski udio u tvrtki ima talijanska medijska tvrtka Mediaset. Od spajanja, Endemol je postao dio Shide Group te se od tada koristi novi logo i novo ime, Endemol Shine Group.

Endemol je stvorio i vodio franšize za stvarnost, talente i igre, diljem svijeta, uključujući Big Brother, Uzmi ili ostavi, Fear Factor i Wipeout. U Hrvatskoj, najpoznatija emisije su Big Brother (Hrvatska) (RTL), 1 protiv 100 (HTV), Kolo sreće (HTV), Anime de trening vježbe (HTV). Tvrtka također ima portfelj drame i humoristične serije.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. endemol.com, pristupljeno 20. ožujka 2012.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]