Energetski certifikat zgrade

Izvor: Wikipedija
Energetski certifikat

Energetski certifitkat zgrade je dokument koji sadrži zapis o energetskim svojstvima zgrade, a izdaje ga ovlašteni energetski certifikator. Na svakom energetskom certifikatu nalazi se i grafički prikaz energetskog razreda i to u obliku strelice s podatkom o specifičnoj godišnjoj potrebnoj toplinskoj energiji. Zgrade koje imaju lošija energetska svojstva, tj. imaju veću specifičnu godišnju potrebnu toplinsku energiju, dobit će lošiju ocjenu, tj. lošiji energetski razred. Stanovanje u takvim zgradama je skuplje zbog većih troškova grijanja, ali i manje ugodno zbog temperaturnih oscilacija. Cilj energetskog certificiranje jest uvid u stanje zgrade, te moguće uštede, iznos ulaganja i povrat investicije.

Energetski razred zgrade[uredi | uredi kôd]

Energetski razredi

Ocjena energetskog razreda za stambenu zgradu prikazuje godišnju potrošnju energije po jedinici ploštine korisne površine zgrade - kWh/m2. Za nestambene zgrade se energetski razred izražava preko relativne vrijednosti godišnje potrebne toplinske energije za grijanje - %. Navedeno se može pronaći i u Pravilniku o energetskim pregledima građevina i energetskom certificiranju zgrada, NN 81/12, 29/13 78/13.[1] Nove zgrade trebaju ući u bolji energetski razred, te se od njih očekuje razred C ili više. Maksimalna ocjena u Hrvatskoj jest B, dok su energetski razredi A+ i A za Hrvatsku trenutno nedostižni.[2] Za razred A nužni su sustavi koji koriste obnovljive izvore energije i time smanjuju ukupnu potrošnju energije po kvadratnom metru.

Zakonska obaveza izrade energetskog certifikata[uredi | uredi kôd]

Prilikom prodaje svaka zgrada, stan ili poslovni prostor, koji se nalazi u zgradi većoj od 50 m2 mora imati energetski certifikat. Ako se certifikat radi za zgradu u cjelini onda je cijena po stanu i do 10 puta jeftinija, a mogu se dobiti i bespovratne subvencije.

Povećane su kazne za izostanak energetskog certifikata[uredi | uredi kôd]

Novčana kazna u iznosu od 25.000,00 kn slijedi investitoru ako prije početka korištenja građevinske dozvole ne ishodi energetski certifikat zgrade, a za prodaju nekretnine bez energetskog certifikata kazna iznosi 100.000,00 kn.[3] Dodatnu kaznu za prekršaj mogu dobiti i odgovorna osoba u pravnoj osobi, te agencija koja oglašava prodaju nekretnine bez certifikata.

Energetski pregled[uredi | uredi kôd]

Energetski pregled je postupak kojim se analizira postojeća potrošnja i energetska svojstva zgrade, te se time i određuje isplativost eventualnog ulaganja u poboljšanje energetske učinkovitosti. Obveznici energetskog pregleda su:

  • Zgrade javne namjene čija korisna površina prelazi 250 m2
  • Postojeće zgrade ili djelovi zgrada koji čine samostalne uporabne cjeline i koje podliježu obvezi energetskog certificiranja zgrada
  • Građevina koju veliki potrošač koristi za obavljanje svoje djelatnosti
  • Javna rasvjeta

Sufinanciranje certifikacije i energetske obnove[uredi | uredi kôd]

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost kontinuirano objavljuje natječaje i pozive za bespovratno sufinanciranje energetskih pregleda i energetskih certifikata, kao i za sufinanciranje izrade projektne dokumentacije za energetsku obnovu zgrada.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja: Energetsko certificiranje zgradaInačica izvorne stranice arhivirana 23. prosinca 2015., pristupljeno 22. prosinca 2015.
  2. Tehnički fakultet Rijeka: Energetski certifikat za stan, zgradu ili poslovni prostorInačica izvorne stranice arhivirana 23. prosinca 2015., pristupljeno 22. prosinca 2015.
  3. Aerolit – Energetski certifikatInačica izvorne stranice arhivirana 2. kolovoza 2016., pristupljeno 3. siječnja 2016.