Prijeđi na sadržaj

Enver Idrizi

Izvor: Wikipedija
Enver Idrizi
Osobni podatci
Težinska kategorija +80 kg
Nadnevak rođenja 4. kolovoza 1966.
Mjesto rođenja Skoplje

Enver Idrizi (Skoplje, 4. kolovoza 1966.) bivši hrvatski karate reprezentativac. Podrijetlom je Albanac iz Makedonije. Bio je prvak Jugoslavije u dobi od 16 godina. Također je nastupao i u kick-boxingu. Za hrvatsku karate reprezentaciju je osvajao nekoliko medalja.

Znamenitost je da je prvo odličje koje je osvojio za Hrvatsku bilo točno na datum međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, na Svjetskom kupu u Milanu.[1] Bio je, između ostalog Svjetski i europski prvak u apsolutnoj kategoriji.

Na Svjetskom kupu 1995. godine zbog incidenta kojega je izazvao Enver Idrizi i njegovi navijači Hrvatski karate savez je suspendiran na dvije godine.[2] Od osamostaljenja Hrvatske, karate je računajući europska i svjetska prvenstva najtrofejniji hrvatski sport, što velikim dijelom zasluga i samog Idrizija.

Znamenitost je da je pobijedio Chuck Norrisa čak dva puta.[3]

Poslije 2000. godine optužen je za sudjelovanje u obučavanju pripadnika OVK na Kosovu zbog čega je neko vrijeme odbijao nastupati u Srbiji.

Bavi se ugostiteljstvom u Düsseldorfu, kao i u Albaniji i na Kosovu .

Godine 1996. glumio je u filmu Ne zaboravi me Jakova Sedlara.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. http://gol.dnevnik.hr/clanak/rubrika/ostali_sportovi/osvojio-prvu-hrvatsku-medalju-i-dvaput-pobijedio-chucka-norrisa.html
  2. Oduševljavao je Hrvatsku, pobjeđivao Chucka Norrisa, a sada je jako naljutio Srbe. Gol.hr. Pristupljeno 22. prosinca 2020.
  3. Osvojio prvu hrvatsku medalju i dvaput pobijedio Chucka Norrisa!

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

http://www.southeasteurope.org/subpage.php?sub_site=11&required=c_info/c_info&doc=sports&site=4&subj=8Arhivirana inačica izvorne stranice od 9. lipnja 2007. (Wayback Machine)

Nedovršeni članak Enver Idrizi koji govori o športašu ili športašici treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.