Oslobodilačka vojska Kosova

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Oslobodilačka vojska Kosova
Ushtria Çlirimtare e Kosovës
{{{opis}}}
Godine djelovanja 1991.1999.
Vođa Adem Jashari (1994.1998.)
Hashim Thaçi (1998.1999.)
Političko krilo Narodni pokret Kosova[nedostaje izvor]
Ciljevi djelovanja Neovisnost Kosova od Srbije
Područje djelovanja Flag of FR Yugoslavia.svg SR Jugoslavija (Flag of Serbia (1992-2004).svg Srbija, Kosovo i Metohija)
Politička ideologija albanski nacionalizam
Glavne aktivnosti Rat na Kosovu (1999.)
Sukobi u Makedoniji (2001.)

Oslobodilačka vojska Kosova (OVK) ili UÇK (alb. Ushtria Çlirimtare e Kosovës) je bila albanska paravojna organizacija, koja se izborila za neovisnost Kosova od Srbije.

Pripadnici Oslobodilačke vojske Kosova

OVK je osnovana 1994. a prvi put u javnost je izašla 1996. godine. Cilj joj je bio neovisno Kosovo a koristila se različitim sredstvima oružane borbe protiv srpske policije i vojske. Osnivač i vođa OVK sve do smrti 1998. godine bio je Adem Jashari, a poslije njega do raspuštanja 1999. Hashim Thaçi.

OVK se među kosovskim Albancima slavi kao oslobodilački pokret, a u dijelu zapadne javnosti je za vrijeme rata stekla nadimak "Vietkong Europe" ili "Vietkong Balkana".[1] Sa srbijanske strane, OVK je bila čest predmet optužbi za terorističke metode borbe, ratne zločine, kao i za povezanost s organiziranim kriminalom (prvenstveno trgovinom drogom).[1][2]Optuživalo ju se da je svoju gerilsku borbu finacirala upravo trgovinom drogom.[3][4] Također postoje tvrdnje da OVK - iako službeno raspuštena - i dalje postoji kao kadrovska podloga za ilegalne paravojne postrojbe Albanaca u drugim državama, odnosno da je sudjelovala u preševskom sukobu i albansko-makedonskom sukobu. Krajem 2010. godine u Vijeću Europe je predstavljeno[Tko ga je predstavio?] izvješće u kojem se navodi da su krajem 1999. godine vođe OVK organizirale otmice Srba kojima su u Albaniji (u t.zv. "Žutoj kući") vađeni organi.[5] Sud u Prištini je 2013. godine zbog trgovine organima osudio petoricu kosovskih Albanaca.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]


Tank template.svg Nedovršeni članak Oslobodilačka vojska Kosova koji govori o ratovanju ili oružju treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.