Erik Crveni

Izvor: Wikipedija
Erik Crveni na slici Arngrímur Jónssonove Gronlandie

Erik Crveni, (staro isl., Eiríkr rauði Þorvaldsson, norv. Eirik Raude Torvaldsson), (Norveška oko 950.Grenland 1003.), norveški istraživač, otkrio je Grenland, otac Leifa Ericssona. Osim Leifa imao je još troje djece: Torvalda, Torstena i Frejdis.

Erik Crveni je rođen u Norveškoj, vjerojatno u pokrajini Rogaland. Njegov otac Thorvald Åsvaldsson, bio je osuđen na progonstvo i emigrira na Island zajedno sa svojim sinom. Na Islandu Erik ženi Tjodhild i s njom dobiva Leifa. Poslije očeve smrti i Erik biva osuđen na proganstvo, zbog pokušaja ubojstva. Preduzima trogodišnje putovanje 982. zapadno od Islanda i tijekom putovanja otkriva kopno koje naziva Grenland. Kasnije ponovno plovi na Grenland 985. i tamo osniva koloniju. Prema legendi Erik Crveni nagovara stanovnike Islanda da pođu s njim lažući im da je otkrio zelenu zemlju (norv. Grønland), kako bi ga slijedili. Kasnije su i druge grupe doseljavale s Islanda. Računa se da je Erik Crveni bio zaražen nekom bolešću jedne takve grupe koja je došla 1002. Umire godinu dana poslije.

Glavni izvori podataka o životu Erika Crvenog su Saga o Eriku Crvenom i Saga o Grenlandu ali podaci o njemu se mogu naći i u islandskoj knjizi Landnámabók u kojoj se opisuju događaji i imena stanovnika i mjesta na Islandu od VIII. do XI. stoljeća.[1]

  1. The World Book Encyclopedia. World Book, Inc. Chicago. 2001. ISBN 0-7166-0101-X