Eshatologija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Eshatologija (grč. jedn. eschaton, mn. ta eschata, pridjevni oblik: eschatos) je pojam koji označava ono što se odnosi na vremenski posljednje stvari čovjekove egzistencije ili opće kozmičke zbilje i ono što je s tim u svezi.

Eshatologija obrađuje teme u svezi sa smrću i zagrobnim životom. Odnosno, eshatologija obrađuje sve teme u svezi s onim što nas prema kršćanskoj vjeri, očekuje od trenutka smrti pa do slavnoga povratka Isusa Krista, općeg uskrsnuća i suda nad svijetom. U te teme spadaju: osobni sud, smrt, međurazdoblje, pakao, čistilište, raj, budućnost stvorenoga svijeta i povijest svih stvorenja.

Na hrvatskom jeziku dugo je bila praznina na području tema o ovim realnostima čovjeka kao što su teme smrti, posebnom sudu, paklu, raju, čistilištu i posljednjem sudu, posljednjim stvarima čovjeka. Pojavom djela Posljednje čovjekove stvarnosti autora fra Tomislava Ivančića i Buturca ispunjen je i taj segment.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Verbum Lojzo Buturac, Tomislav Ivančić: Posljednje čovjekove stvarnosti (pristupljeno 30. travnja 2018.)
Crystal128-email.svg  
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica tvrtke Verbum (http://www.verbum.hr).  Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Verbum.
Dopusnica nije potvrđena OTRS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Literatura[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Eshatologija