Etnička skupina

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Etnička skupina ili Etnos (iz starogrčkog jezika ἔθνος - ethnos, „narod“) je pojam iz etnologije. Etnolozi s tim pojmom sabiru populacije ljude, koji po porijeklu, povijesti, kulturi, jeziku na određenom geografskom području i koje spaja osjećaj zajedništva i solidarnosti[1] Pojam etnije je srodan s pojmom naroda i pripadnosti sustavu sličnih kulturnih vrijednosti. Europske etnije su na primjer Hrvati, Bošnjaci, Nijemci ili Rusi.

Pojam[uredi VE | uredi]

Znanosti koje se bave etnijama su etnologija, narodoznanstvo, kulturalna antropologija / socijalna antropologija, vjerska etnologija, etnosociologija i socijalna geografija.

Etnička grupa[uredi VE | uredi]

Identifikacija etničke grupe s vlastitom grupom je pretežno toliko jaka, da djeluje individui potpuno prirodnom i da se podrazumijeva.

Radi se o kolektivnom osjećaju zajedništva. Koncepcija kulturnog razlikovanja između "mi" i kulturno "drugih" se naziva etnicitet.

Nastanak[uredi VE | uredi]

Etničke grupe nisu nikada homogene, iako se često kao takve doživljavaju. Pripadnost individua jednoj etničkoj grupi je višeslojna i u kontekstu migracije i dijasporijskih činjenica nije uvijek jasna. Nove etničke grupe mogu nastajati primjerice kao posljedica konflikta ili kroz migracije. Kao primjer može služiti povijest afroamerikanaca:jedna vrlo heterogena etnička grupa, koja je mogla tek nastati kao posljedica događaja zadnjih 500 godina.

Vidi[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. A. D. Smith The Ethnic Origins of Nations, Oxford 1986, str. 32, citirano od Peter B. Golden An Introduction to the History of the Turkic Peoples, S. 1

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]