Europska avenija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search

Europska avenija je ulica u gradu Osijeku. Najreprezentativnija je ulica u tom gradu. Prvi dio sadrži nizove starih secesijskih zgrada.


Povijest[uredi VE | uredi]

Secesijske zgrade

Do kraja 19. stoljeća ova avenija je bila produžetak Kapucinske ulice, sa samo nekoliko zgrada na južnoj strani ulice.

1894. izgrađena je u historicističkom stilu zgrada, tj. palača Gospodarske ili Trgovačko-obrtničke komore.

1897. u stilu talijanske renesanse izgrađena je zgrada Neumann, u čijem se prostoru danas nalazi Galerija likovnih umjetnosti.

Od 1904. do 1906. na sjevernoj je strani ulice izgrađen niz secesijskih zgrada, pa je ona tada nazvana Chavrakova ulica.

1919. ulica je preimenovana u Aleksandrova, po tadašnjem kralju Kraljevine Jugoslavije, Aleksandru Karađorđeviću. Pružala se od Ulice Stjepana Radića do Ulice kneza Trpimira.

1941. Europska je avenija ponovno spojena sa Kapucinskom ulicom, pa je cijela ulica, od gornjogradskog Trga Ante Stračevića do Ulice kneza Trpimira nazvana Ulicom dr. Ante Starčevića.

Od dolaska socijalističkog režima, tj. od 1946. ime je promjenjeno u Bulevar generalisimusa Staljina. 1948. Europska je avenija preimenovana u Bulevar Jugoslavenske narodne armije.

1993. nakon osamostaljenja Hrvatske, ovaj potez (od Ulice Stjepana Radića do Ulice kneza Trpimira) je preimenovan u Europska avenija.