Europski institut za baštinu holokausta

Izvor: Wikipedija

Europski institut za baštinu holokausta je organizacija za javno dobro sa sjedištem u Češkoj republici.

Svrha instituta je prije svega nadzor nad restitucijom i povratom umjetničkih djela i nepokretne imovine otete Židovima od strane nacista i njihovih satelitskih režima u Drugom svjetskom ratu.[1]

Pozadina[uredi | uredi kôd]

Institut je utemeljen nakon usvajanja Terezinske deklaracije 20. siječnja 2010. Osnivač instituta je Ministarstvo vanjskih poslova Češke Republike.

Zaklada za javno dobro surađuje s vladinim i nevladinim organizacijama, kako bi se iznašla riješenja za restituciju nepokretne imovine, umjetnina, predmeta judaike, ali i primjerene brige za preživjele, te poticanje edukacije, sjećanja i istraživanja vezanih uz holokaust.

Institut pomaže i tijelima već aktivnim na ovom polju, pomažući im da odrede i razviju najbolje postupke, kao i smjernice daljnjeg rada. Sfera djelovanja instituta je internacionalna, te uključuje kako zemlje Europske unije tako i druge europske zemlje, a bliska se suradnja odvija i sa Sjedinjenim Američkim Državama i Izraelom.

Povrat i restitucija židovske imovine u Republici Hrvatskoj[uredi | uredi kôd]

Republika Hrvatska bila je učesnik i potpisnik svih značajnijih skupova posvećenih ovoj problematici no po spomenutim pitanjima je učinjeno vrlo malo.[2][3][4]Zna se i da neki od hrvatskih muzeja u svojim zbirkama imaju i predmete židovskog porijekla no zasad nije zabilježeno da je ijedno od ovih djela vraćeno prvotnim vlasnicima odnosno njihovim zakonitim nasljednicima.[5]Jedna od radionica posvećenih propitivanju porijekla muzejskih predmeta, a koje Europski institut za baštinu holokausta organizira bila je održana u Zagrebu početkom 2013.godine.[6][7]Usprkos prethodno rečenom zasada nema nikakovih naznaka nekakovog napretka na ovom planu. Kako je Republika Hrvatska članica Međunarodnog muzejskog savjeta ICOM, kritičari ističu da se godinama uporno ignoriraju neke od temeljnih odredbi ICOM-ovog etičkog kodeksa.

Povjerenstvo za povrat kulturnih dobara dakako bavi se isključivo problemom umjetnina otetih za Domovinskog rata, dok o umjetninama nestalim u ranijim periodima ne brine nijedna institucija.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. European institute to help Jews recover lost art, property confiscated by Nazis. The Daily News. Reuters. 29. lipnja 2009.
  2. http://www.lootedart.com/MFEU4877571
  3. http://www.holocausteraassets.eu/en/news-archive/detail/list-of-participants/
  4. http://www.cedek-croatia.hr/index-hrv.htmlInačica izvorne stranice arhivirana 2. listopada 2013. Pristup stranici 27.9.2013.
  5. http://www.claimscon.org/forms/prague/looted-art.pdf Holocaust Era Assets Conference,Prague 2009., Holocaust Era Looted Art:A Worldwide Preliminary Overwiev,strana 11 pdf dokumenta
  6. http://www.shoahlegacy.org/focus/report-provenance-research-training-program-workshop-zagreb-march-2013Inačica izvorne stranice arhivirana 21. rujna 2013., Pristup stranici 20.9.2013.
  7. http://provenanceresearch.org/prtp/scheduleInačica izvorne stranice arhivirana 26. rujna 2013. Pristup stranici 27.9.2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]