Ezav de' Buondelmonti

Izvor: Wikipedija

Ezav de’ Buondelmonti (talijanski Esaù de' Buondelmonti; grčki Ησαύ Μπουοντελμόντ) bio je grčki plemić talijanskog podrijetla te despot Epira u Grčkoj.

Roditelji su mu bili firentinski plemić Manente Buondelmonti i njegova supruga, Lapa Acciaiuoli, sestra Nikole Acciaiolija od Korinta.[1] Ezav je došao u Grčku, a bio je nazvan po jednom biblijskom liku, Ezavu, sinu Izaka.

Ezav je oženio plemkinju i kraljicu Epira, Mariju Anđelinu Paleolog, koja je znana i kao Marija Nemanjić, a majka joj je bila kraljica Tomaida Orsini.[2]

Za razliku od prvog Marijinog muža, Tome Preljubovića, Ezav je bio dosta popularan u narodu te je napravio nekoliko stvari koje su mu omogućile da uživa naklonost podanika. Za biskupa Janjine (Γιάννενα) je postavljen jedan Matej, a i prognani plemići su se vratili u Epir.

Ezav je u bitkama pobijedio Albance i Turke.

Umro je 6. veljače 1411.

Obitelj[uredi | uredi kôd]

Ezav je bio muž plemkinje Marije, kraljice Epira. Oženio je i Irenu, kćer Ivana Spate.[3] Na kraju je oženio i Jevdokiju Balšić, kćer Đurđa I. Balšića. Imali su troje djece; njihov je sin bio Georgije de' Buondelmonti (Γεώργιος Μπουοντελμόντι), koji je kao i Ezav bio katolik.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Setton, Kenneth M. (1975). Catalan Domination of Athens 1311–1380. London: Variorum.
  2. Cheetham, Nicholas (1981). Mediaeval Greece. Yale University Press.
  3. Anthony Luttrell (1982). Latin and Greece: The Hospitallers and the Crusades, 1291-1440. Ashgate Publishing.