FEMEN (Ukrajina)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Logo pokreta FEMEN.
Aktivistkinja, Aleksandra Shevchenko, predstavlja logo pokreta FEMEN.
Članovi pokreta FEMEN u Kijevu, tijekom ukrajinskih predsjedničkih izbora, 2010.

FEMEN (ukr. Фемен) je ukrajinski kontroverzni feministički pokret osnovan 2008. godine. Pokret je postao brzo poznat radi svojih poprilično provokativnih akcija te razodijevanja ženskih članova pokreta u javnosti sa uobičajenim porukama protiv seks turizma, seksizma i drugih društvenih anomalija. Pokret je osnovala mlada ukrajinska studentica Ana Hucol (1983.), a uz nju najistaknutiji članovi su Oleksandra Ševčenko i Inna Ševčenko (nisu u rodu).

Pokret trenutno broji preko 15,000 članova u Ukrajini, ali i izvan nje. Posebno je značajan jer okuplja veliki broj članova, uglavnom studentica u dobi od 18 do 20 godina, a nema financijsku podršku političkih stranaka ili poslovnih poduzeća. Pokret ima snažnu podršku u širem ukrajinskom društvu, posebno među mladima ljudima. Pokret od 2010. godine planira formirati političku stranku te sudjelovati na ukrajinskim parlamentarnim izborima.

Problemi i ciljevi[uredi VE | uredi]

Ukrajina poput još nekih drugih tranizcijskih država istočne Europe ima ozbiljnije probleme sa prostitucijom koja se često dovodi u kontekst sa organiziranim kriminalom. Pokret FEMEN prvi je aktivniji ukrajinski pokret provokativnog karaktera u cijeloj istočnoj Europi koji je u problematičnoj Ukrajini i Rusiji potaknuo snažno javno razmišljanje o problemima trgovanja ljudima, prostituciji i organiziranom kriminalu.

Njihove provokativne metode uglavnom su prisutne kako bi u što većem omjeru izazvale pažnju ukrajinske i svjetske javnosti. Njihov osnovni cilj je da potaknu brzi razvoj političkog i drugog predvodništva žena u Ukrajini te da Ukrajina u svijetu postane prepoznatljiva kao "zemlja velikih mogućnosti za žene". Namjeravaju postati najveći i vodeći feministički pokret u cijeloj Europi.

Političke ambicije[uredi VE | uredi]

S obzirom da je pokret FEMEN u relativno kratkom razdoblju postao vrlo popularan i bez finacijske pomoći okupio 15,000 članova, namjerava se aktivno uključiti u ukrajinsku politiku osnivajući feminističku stranku. Ovi ciljevi imaju i svoje kulturološko uporište u ukrajinskoj povijesti i kulturi gdje je žena oduvijek bila dominantna muškarcu. Te su se društvene karakteristike u ukrajinskom društvu, posebno jugoistočnoj Ukrajini, bitno počele mijenjati uspostavom Sovjetskog Saveza i doseljavanjem brojne ruske populacije nakon Drugog svjetskog rata.

Danas je u ukrajinskom društvu, kao i u mnogim europskim državama, stvorena slika da muškarac ima prednost pred ženom što je u suprotnosti sa ukrajinskim tradicionalnim vrijednostima. Posljednji slučaj koji je zaprepastio ukrajinsku javnost, bila je seksistička izjava ukrajinskog premijera i bivšeg postsovjetskog dužnosnika Mikole Azarova. Isti je izjavio kako ozbiljne gospodarske reforme u Ukrajini mogu provesti samo muškarci.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]