FEMEN (Ukrajina)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Logo pokreta FEMEN.
Aktivistkinja, Aleksandra Shevchenko, predstavlja logo pokreta FEMEN.
Članovi pokreta FEMEN u Kijevu, tijekom ukrajinskih predsjedničkih izbora, 2010.

FEMEN (ukr. Фемен) je ukrajinski ultra-ljevičarski feministički pokret osnovan 2008. godine. Pokret je postao brzo poznat radi svojih provokativnih akcija te razodijevanja ženskih članova pokreta u javnosti sa uobičajenim porukama protiv seks turizma, seksizma,te je poznat i po svom radikalnim napadima na crkve te religiju kao takovu,te na gotovo sve tradicionalno-konzervativne vrijednosti. Pokret je osnovala mlada ukrajinska studentica Ana Hucol (1983.), a uz nju najistaknutiji članovi su Oleksandra Ševčenko i Inna Ševčenko (nisu u rodu).

Pokret trenutno broji preko 15,000 članova u Ukrajini, ali i izvan nje.Pokret od 2010. godine planira formirati političku stranku te sudjelovati na ukrajinskim parlamentarnim izborima.

Problemi i ciljevi[uredi | uredi kôd]

Ukrajina poput još nekih drugih tranizcijskih država istočne Europe ima ozbiljnije probleme sa prostitucijom koja se često dovodi u kontekst sa organiziranim kriminalom. Pokret FEMEN prvi je aktivniji ukrajinski pokret provokativnog karaktera u cijeloj istočnoj Europi koji je u problematičnoj Ukrajini i Rusiji potaknuo snažno javno razmišljanje o problemima trgovanja ljudima, prostituciji i organiziranom kriminalu.S vremenom FEMEN je postao sve više nalik na radikalno-ljevičarske udruge koje svoje vrijednosti propagiraju kontroverznim načinima kao što je npr. uriniranje po slici Ruskog predsjednika Vladimira Putina,skidanje do gola i uzvikivanje poznatih anarhističko-antiteističkih parola protiv crkve u katedrali Notre Dame u Parizu,rezanje drvenih križeva te napadi na svećenike po Europskim gradovima i sl.

Političke ambicije[uredi | uredi kôd]

S obzirom da je pokret FEMEN u relativno kratkom razdoblju postao vrlo popularan , namjerava se aktivno uključiti u ukrajinsku politiku osnivajući feminističku stranku.


Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: FEMEN (Ukrajina)