FK Radnički Pirot

Izvor: Wikipedija
FK Radnički Pirot
Puno ime Fudbalski klub Radnički Pirot
Nadimak Beli
Osnovan 1945.
Igralište Stadion Dragan Nikolić
Kapacitet 13.816[1]
Predsjednik Bratislav Ćirić
Trener Goran Lazarević
Liga Srpska liga Istok
Domaći dres
Gostujući dres
Nogometaši Radničkog 1963.
Stadion Dragan Nikolić

FK Radnički srbijanski je nogometni klub iz Pirota. Trenutno se natječe u Srpskoj ligi Istok, trećeligaškom natjecanju u Srbiji.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Godine 1945. osnovan je nogometni klub "Radnički" koji je tijekom sljedećih godina postao zaštitni znak grada. Od 1969. godine klub se s kraćim prekidima natječe u Drugoj saveznoj ligi i na "vječnoj listi" je među prvih dvadeset klubova u državi. Jedan od najzaslužnijih ljudi za ovakav uspon Radničkog svakako je Dragan Nikolić. Vodstvo kluba ga je u znak zahvalnosti proglasilo doživotnim počasnim predsjednikom, a po njemu se zove i stadion Radničkog.

U tri navrata 1975./76., 1976./77. i 1995./96. Radnički je bio blizu plasmana u Prvu saveznu ligu. Radnički je u tim sezonama osvojio treće mjesto u prvenstvu, a ispred njega u elitu su otišli Vardar Skoplje, Priština i Napredak Kruševac. U najmasovnijem natjecanju, Kupu Jugoslavije, 1975./76. stigli su do četvrtfinala gdje su poraženi od zagrebačkog Dinama.[2] Bijeli su prije toga u osmini finala svladali veliku Crvenu zvezdu rezultatom 4:2. U sezoni 2004./05. Radnički je stigao do četvrtfinala Kupa Srbije i Crne Gore, kada je u Pirotu poražen od beogradskog Rada s 1:0.

Ono što je možda i značajnije je da su boje kluba nosili mnogi veliki pojedinci. Dre sa državnim grbom nosili su: Jovan Anđelković, Jovan Stanković i Radivoje Manić. U dresu Radničkog najviše je dao Miroljub Đorđević koji je za Radnički odigrao 408 službenih utakmica i postigao 150 golova, njegov rekord još dugo neće biti dostignut. Godine 1995., povodom pedesete godišnjice kluba, proglašen je najboljim igračem Radničkog svih vremena. Mnogo je i velikih asova koji su u Pirot došli sa strane i ovde započeli velike karijere, kao što su: Slobodan Janjuš, Ljuba Stevanović, Milan Radović, Mateja Kežman, Nenad Jestrović, Milijan Tupajić, Vladimir Petković i Ivan Gvozdenović.

Stadion[uredi | uredi kôd]

Stadion Dragan Nikolić, poznat i kao Stadion kraj Nišave, je višenamjenski stadion u Pirotu, Srbija. Trenutno se uglavnom koristi za nogometne utakmice i domaći je teren Radničkog. Stadion je izgrađen 1961. godine i ima kapacitet od 6816 mjesta.

Uspjesi[uredi | uredi kôd]

Srpska liga Timok / Srpska liga Niš / Srpska liga Istok (3. rang)

  • 1995./96. / 2000./01. / 2004./05., 2015./16., 2018./19.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]