Fehmi Agani

Izvor: Wikipedija

Fehmi Agani (Đakovica, 1932.Priština, 1999.), bio je kosovski albanski novinar, filozof, sociolog, političar, profesor prištinskog sveučilišta i akademik Kosovske akademije znanosti i umjetnosti.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Rodio se 1932. u Đakovici. Studirao je na beogradskom sveučilištu. Diplomirao na Grupi za filozofiju i sociologiju 1959. i magistrirao 1965. godine. Doktorirao je sociologiju na Sveučilištu u Prištini 1973. godine. Bio je novinar Rilindje. Potom je bio asistent i profesor sociologije na Filozofskom fakultetu u Prištini. Jedno je vrijeme predavao i na nastavi na srpskom jeziku. Bio je direktor Albanološkog instituta u Prištini.

Od osnivanja članom je Demokratskog saveza Kosova Ibrahima Rugove kojemu je bio potpredsjednikom. Jedan je od glavnih stratega osamostaljenja Republike Kosova na čemu je po nekima radio još šezdesetih godina 20. stoljeća.

Ubila ga je srpska policija 6. svibnja 1999. godine, za vrijeme NATO-va bombardiranja SRJ. Oteli su ga iz vlaka koji se je vraćao s makedonske granice. Nakon otmice, ubrzo je ubijen. Srbijanske su vlasti po oprobanom receptu optuživale svoje protivnike, OVK da je ubio Aganija.

6. svibnja 2004. proglašen je za Heroja Kosova (Urdhri Hero i Kosovës).

Djela[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]