Opereta

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Opereta (tal. mala opera) glazbeno je scensko djelo vedrog i zabavnog ugođaja. Obično opisuje uljepšane i naivne životne priče te ljubavne zgode sretnog završetka. U operetama svi se nesporazumi i zapleti uspješno riješe i niti jedan glavni lik nikad ne umire. Operete uvijek imaju sretni završetak. Opereta je jednostavnija od opere i uz glazbene obiluje i plesnim točkama koje povezuju govoreni dijalozi.

Zabavni glazbeno-scenski žanr[uredi VE | uredi]

Opereta je nastala sredinom 19. stoljeća u Parizu kao laganija i lepršavija verzija opére comique. Utemeljio ju je Hervé (Florimond Ronget), a razvio Jacques Offenbach. Veoma popularnu bečku operetu, na temeljima kako francuske operete, tako i bečkoga Singspiela (glazbenog igrokaza, koji je do umjetničkih vrhunaca doveo Mozart Čarobnom frulom), utemeljio je Franz von Suppé, Dalmatinac iz Splita, a nakon njega taj žanr prihvaćaju Karl Millöcker, te Johann Strauss mlađi, te mnogi drugi, među njima i Ivan pl. Zajc, a u 20. stoljeću Franz Lehár.

Operete pripadaju zabavnoj glazbi svog doba, a njihove plesne točke popularnim društvenim i revijskim plesovima (valcer, polka, can-can). Orkestar je znatno manji nego u operi i pratnja je pjevačima i baletu. Unatoč lakoći glazbe, opereta nije jednostavna za izvođače i traži svestrane umjetnike koji moraju biti podjednako dobri pjevači, glumci i plesači.

Operetni skladatelji iz Hrvatske[uredi VE | uredi]

Najpoznatiji su:

Opereta u Parizu[uredi VE | uredi]

Najznačajniji skladatelj u Parizu bio je Jacques Offenbach (1819.-1880.). Imao je vlastito kazalište u kojem je prikazivao svoje brojne operete. Prema riječima jednog suvremenika na njegove melodije plesala je cijela Francuska. Najpoznatija je opereta Orfej u podzemlju, koja dio svoje slave duguje tada modernom plesu can-canu.

Can-can, ples popularan u noćnim lokalima pariškog predgrađa, zbog slobodnih pokreta bio je zabranjivan, što je samo povećalo zanimanje za njim.

Opereta u Beču[uredi VE | uredi]

Nakon Pariza opereta osvaja i Beč. Vodeći skladatelj bečke operete bio je Johann Strauss mlađi (1825. – 1899.), a najvažniji ples valcer. Njegova poznata opereta Šišmiš tradicionalno se izvodi u Beču i mnogim drugim kazalištima za Novu Godinu.

Neki od najpoznatijih skladatelja bečke operete su:

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Opereta


Musical notes.svg Nedovršeni članak Opereta koji govori o glazbi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.