Felix Steiner

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Felix Steiner bio je Njemački vojni general i nacist. Rođen je 1896. u Berlinu. Nakon završene osnovne škole upisao je vojnu akademiju u koju je išao 5 godina nakon toga pomagao je ocu i majki.

Prvi svjetski rat

Imao je 18 godina kada je počeo 1 Svjetski rat i borio se u Njemačkoj vojsci ali je 1916 godine pobjegao s bojišta i iz Njemačke vojske i pobjegao u neutralnu Švicarsku. 1916 na istočnom ratištu biva ranjen u nogu i odlazi u bolnicu.

Nakon oporavka bježi iz bolnice i vlakom odlazi u Švicarsku.

Do generala SS-a

1921 godine vraća se u Njemačku i radi kao drvosječa u jednoj šumi sve do 1927 godine kada odlazi ponovno u vojsku i školuje se za generala. 1931 godine postaje general lutenant 3 stupnja i zapovijeda 221 njemačkom Vajmarh brigadom sve do 1933 g kada na vlast dolaze nacisti. Pridružuje se nacistima i postaje najdraži Hitlerov general te ga Hitler 1938 stavlja da zapovijeda 15 oklopnom brigadom SS-a

Drugi svjetski rat i smrt

Sudjelovao je u operaciji Barbarrossa, Invazija na Poljsku,Invazija na Francusku.

1945 godine kada se vodi bitka za Berlin Hitler mu zapovijeda da napadne i odbaci postrojbe Crvene Armije što dalje od Berlina i tako spasi Berlin od pada, ali mu on odgovara da ne može to učiniti jer nema dovoljno ljudi i tehnike. Nakon toga Hitler zapovijeda da ga se ubije ali Steiner doznaje da ga Hitler želi ubiti pa je Steiner izvršio samoubistvo 1945 godine u blizini Berlina njegove kosti su našli Rusi 1959 godine ali su njegove kosti bacili u jednu rijeku u Bjelorusiji što dalje od Njemačke.