Fenor

Izvor: Wikipedija
Fenor
Skulptura ispred bivše tvornice Fenor u Novoj Rači.
Osnovana 1961.
Osnivač(i) Slavko Šantalab
Sjedište Dr. Mateja Piškorića 3,
43272 Nova Rača, Hrvatska
Hrvatska
Djelatnost(i) metaloprerađivačka industrija
Proizvodi opruge
Broj zaposlenih nekada više od 550 zaposlenih

Fenor je bivša tvornica opruga u Novoj Rači u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Nekada je bila najznačajnija tvornica opruga u bivšoj Jugoslaviji s više od 550 zaposlenih.

Puni naziv poduzeća bio je „Tvornica opruga Fenor Nova Rača” (skraćenica od FEderana i NOva Rača). Osnivač i idejni tvorac Fenora bio je Slavko Šantalab, upravitelj Opće poljoprivredne zadruge. Proizvodnja je počela 1961. godine. U početku je Fenor imao sedam zaposlenih, a među njima je bila i jedna žena. Iz tog malog pogona, nastala je s vremenom najznačajnija tvornica opruga u bivšoj Jugoslaviji. Radnici su sami dobrovoljnim radom radili prve dvije hale (kasnije ih je imala sedam).[1] U Fenoru je od 1975. godine radio i Stanislav Pavlić, prof. povijesti, koji je zbog „Hrvatskog proljeća” ostao bez posla, a kasnije je 1991. godine postao prvi gradonačelnik Bjelovara u samostalnoj Hrvatskoj.

Fenor je izrađivao širok asortiman opruga među kojima su bile: spiralne, lisnate, tanjuraste i specijalne opruge te opruge za željezničke vagone. Bila je suradnja s tvornicama Iskra Kranj i Zastava Kragujevac, a osim u automobile Zastave, opruge iz Fenora ugrađivale su se i u druge marke automobila te u širok raspon strojeva i raznih vozila.

Nakon raspada bivše Jugoslavije i promjena na tržištu, Fenor je propadao, dok se nije posve zatvorio. Općina Nova Rača kupila je šest proizvodnih hala i upravnu zgradu 2019. godine, kako bi na tom mjestu otvorila novu poslovnu zonu.[2]

Izvori[uredi | uredi kôd]