Filetizam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Filetizam (grč. file) teološki je pojam kojim se označava nacionalizam unutar pravoslavne crkve.[1] Filetizam, odnosno vjerski nacionalizam, osuđen je kao moderna crkvena hereza, jer sudbinu kršćanske crkve ne treba miješati sa sudbinom bilo kog posebnog naroda ili rase.[2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Početkom druge polovine 19. stoljeća Bugari su zatražili uspostavljanje crkvene autokefalnosti. Grčko svećenstvo nije htjelo udovoljiti bugarske zahtjeve. Suočen sa rastućim nezadovoljstvom i nemirima u Otomanskom Carstvu, sultan je obnarodio 28. veljače 1870. ferman o osnivanju nezavisnog bugarskog egzarhata, čime je uspostavljena nezavisnost Bugarske crkve i priznata zasebna bugarska narodnost. 11. svibnja 1872. proglašena je autokefalnost Bugarske crkve.

Pravoslavni sabor u Carigradu 10. rujna 1872. godine, sazvan na inicijativu carigradske patrijaršije, osudio je filetizam kao "herezu koja stavlja nacionalnu ideju iznad jedinstva vjere".[3] Teritorijalni je princip osnovni princip za postojanje i osnivanje mjesne Crkve (kanon 2. Drugog Carigradskog Sabora) i kanonska osnova autokefalnosti i autonomije. Zaključci sabora i dalje su na snazi u kanonskom području pravoslavlja.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. "Razgovor s profesorom Mirkom Đorđevićem" Pristupljeno 9. kolovoza 2015.
  2. Papathomas, Grigorios (1995). Course of Canon Law — Appendix VI — canonical glossary
  3. Fotiev, C. The Living God, Overseas Publications Interchange, London, 1989. str. 343