Financijska agencija

Izvor: Wikipedija
Jump to navigation Jump to search
Financijska agencija - FINA
Logotip
Osnovana 2002.

Osnivač(i)

Republika Hrvatska
Sjedište Ulica grada Vukovara 70 [1]
Sjedište Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Izvršni direktor Dražen Čović [2]
Usluge plaćanje računa, mjenjačnice, ECDL školovanje, digitalni certifikati, poslovne informacije, elektroničko poslovanje, registri
Prihod 769 Mil. Kn (2015.) [3]
Broj zaposlenih 3.100 (2015.) [3]
Podružnice FINA gotovinski servisi (FINA GS)
Vlasnik Republika Hrvatska [1][4]
Web stranica www.fina.hr

Financijska agencija (Fina) vodeća je hrvatska tvrtka na području pružanja financijskih i elektroničkih usluga. Nacionalna pokrivenost, informatički sustav prokušan na najzahtjevnijim poslovima od nacionalne važnosti te visoka profesionalna razina stručnih timova omogućuju pripremu i provedbu različitih projekata, od jednostavnih financijskih transakcija do najsofisticiranijih poslova u elektroničkom poslovanju.

Iako u državnom vlasništvu, Fina posluje isključivo na tržišnom principu. Uspješno poslujemo s bankama, Hrvatskom narodnom bankom, brojnim poslovnim sustavima i drugim subjektima poslovnog života. Također, partner smo državi na području javnih financija gdje smo proveli nekoliko sveobuhvatnih i ključnih projekata. Fina je imala i važnu ulogu u operativnoj pripremi i provedbi dvije velike reforme: platnog prometa i mirovinskog sustava.

Finina poslovna mreža slijedi logiku i intenzitet gospodarske aktivnosti. Informatička povezanost čak i onih fizički najudaljenijih poslovnih jedinica, jamči brzinu i pouzdanost izvršenja najsofisticiranijih zahtjeva, čineći svaku točku sustava sposobnom obaviti sve zadaće i odgovoriti na sve zahtjeve korisnika naših usluga. Operativni se poslovi obavljaju kroz sustav koji se sastoji od četiri regionalna centra (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek), podružnica, poslovnica i ispostava koje su povezane suvremenom informatičkom tehnologijom i locirane tako da jamče klijentima lak i brz pristup iz svakog dijela Hrvatske.  

Vizija[uredi VE | uredi]

Fina će primjenom najbolje europske prakse, poticanjem inovacija i prilagodbom potrebama korisnika biti vodeća institucija na području jugoistočne Europe u pružanju proizvoda i usluga visoke dodane vrijednosti u poslovnom sektoru, na korist svojih zaposlenika, klijenata i šire društvene zajednice.

Misija[uredi VE | uredi]

Fina je jedinstveno mjesto susreta tržišnih dionika s poslovnim rješenjima financijskog posredovanja, kvalitetnim poslovnim informacijama, elektroničkim poslovanjem i uslugama javnog sektora, koje pruža elektroničkim putem te posredstvom razvijene poslovne mreže. Spajanjem tradicije, javnog interesa i tržišne orijentacije, Fina nudi visokokvalitetne, inovativne usluge prilagođene zahtjevima korisnika te bazirane na načelima društvene odgovornosti.

Povijest[uredi VE | uredi]

Logotip bivšeg Zavoda za platni promet.

Financijska agencija pod ovim imenom djeluje od siječnja 2002. godine, ali iza sebe ima polustoljetnu poslovnu tradiciju. Nasljednica je Zavoda za platni promet (ZAP), odnosno još starije Službe društvenog knjigovodstva (SDK).

Iz Službe društvenog knjigovodstva, koja je u bivšoj državi imala isključivo pravo obavljati transakcije platnog prometa u tuzemstvu, 1993. prerasta u Zavod za platni promet. ZAP se usavršava u tehnološkom i organizacijskom smislu zadržavajući monopol na području platnog prometa sve do 2002. godine. Iznimno visok stupanj zadovoljstva klijenata i izrazito pozitivne ocjene domaćih i inozemnih institucija, doprinijeli su da ZAP stekne vrhunsku reputaciju na financijskom tržištu.

Početkom 2002. godine donesen je Zakon o Financijskoj agenciji, kojom ta institucija u vlasništvu države nasljeđuje prava, obveze i imovinu bivšeg ZAP-a, nastavljajući u tržišnom okruženju oblikovati svoju poslovnu politiku, bez monopolističke pozicije.

Uprava[2][uredi VE | uredi]

  • Dražen Čović, predsjednik Uprave

Nadzorni odbor[2][uredi VE | uredi]

  • Ivana Radeljak Novaković, predsjednica Nadzornog odbora
  • Milan Kovač, zamjenik predsjednice Nadzornog odbora
  • Davor Kalinić, član Nadzornog odbora
  • dr. sc. Davor Mikulić, član Nadzornog odbora
  • Damir Felak, član Nadzornog odbora

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. 1,0 1,1 FINA web - O nama - Osnovni podaci
  2. 2,0 2,1 2,2 FINA web - Uprava i Nadzorni odbor
  3. 3,0 3,1 Godišnje izvješće 2015. Page white acrobat.png(PDF)
  4. Osnivački akt: Zakon o Financijskoj agenciji, NN 117/01, s izmjenama i dopunama

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]