Financijska agencija

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Financijska agencija - FINA
Logotip
Osnovana 2002.
Osnivač(i) Republika Hrvatska
Sjedište Vrtni put 3 [1]
Sjedište Zagreb, Flag of Croatia.svg Hrvatska
Izvršni direktor Anđelka Buneta [2]
Usluge plaćanje računa, mjenjačnice, ECDL školovanje, financijsko planiranje, javna objava financijskih izvještaja, računovodstvo
Prihod 845,163 Mil. Kn (2010.) [3]
Operativni prihod 77,3 Mil. Kn (2010.) [3]
Broj zaposlenih 2.976 (2010.) [3]
Podružnice FINA gotovinski servisi (FINA GS)
Vlasnik Republika Hrvatska [1][4]
Web stranica www.fina.hr

Financijska agencija ili FINA jedna je od najvećih hrvatskih tvrtki, a bavi se obavljanjem transakcija u platnom prometu, prijevozom gotova novca, pružanjem poslovnih informacija i elektroničkih servisa. Uz ove usluge FINA je značajan tržišni igrač na području arhiviranja te podrška državi u realizaciji velikih projekata kao što je HITRO.HR.

FINA zapošljava 2.976 ljudi krajem 2010. godine,[3] 1.396 manje u odnosu na 2009. godinu, pri tome je osnivanjem tvrtke kćeri FINA gotovinski servisi d.o.o., koja je od toga s 1. svibnja 2010. preuzela 412 radnika, te ostvaruje godišnji prihod od oko milijardu kuna. Najveći dio prihoda ostvaruje kroz ugovore o obavljanju platnog prometa s bankama i prijevoz gotova novca, ali zadnjih je par godina značajan trend povećanja prihoda od poslovanja s građanstvom (plaćanje računa), prihoda od elektroničkih servisa (FINA e-kartica, e-potpis…) te prihoda od prodaje poslovnih informacija (BONPLUS, BON1, registri…).

FINA ima preko 180 poslovnih jedinica diljem Hrvatske.[5]

Vizija[uredi VE | uredi]

FINA će postati općeprihvaćeni hrvatski pružatelj usluga zadovoljavanjem svakodnevnih potreba svakoga svog pojedinog klijenta. Svojim klijentima FINA nudi obavljanje transakcija i omogućuje korištenje elektroničkih servisa, informacija i usluga s dodanom vrijednosti kakve ne pruža niti jedna druga tvrtka.

Misija[uredi VE | uredi]

FINA nudi individualizirane financijske i administrativne usluge bez obzira na to koliko one male bile, pri čemu se svakome klijentu poklanja jednaka pažnja, jer u FINA-i male stvari puno znače.

Povijest[uredi VE | uredi]

Iako ima polustoljetnu poslovnu tradiciju, Financijska agencija pod ovim imenom djeluje od siječnja 2002. godine. Tada je donesen Zakon o Financijskoj agenciji, kojim je ta institucija u vlasništvu države naslijedila prava, obveze i imovinu bivšega Zavoda za platni prometa (ZAP) i nastavila u tržišnome okruženju oblikovati svoju poslovnu politiku.

Logotip bivšeg Zavoda za platni promet.

Zavod za platni promet je naslijedio[6] 1993. Službu društvenog knjigovodstva, koja je u bivšoj državi imala isključivo pravo obavljati transakcije platnog prometa u tuzemstvu. ZAP se usavršavao i tehnološki i organizacijski te je do 2002. zadržao monopol na području platnog prometa. Više od 500.000 transakcija dnevno obrađenih u realnom vremenu, iznimno visok stupanj zadovoljstva klijenata te izrazito pozitivne ocjene domaćih i inozemnih institucija pridonijeli su stjecanju vrhunske reputacije ZAP-a na financijskome tržištu.

Uprava[2][uredi VE | uredi]

  • Anđelka Buneta (predsjednica)
  • Ivna Šegon

Nadzorni odbor[2][uredi VE | uredi]

  • Boris Lalovac (predsjednik)
  • Zrinka Vrhovsk
  • Slavka Malenica

Izvori[uredi VE | uredi]

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]