Fjodor Tjutčev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Fjodor Tjutčev

Fjodor Ivanovič Tjutčev (rus. Фёдор Иванович Тютчев 5. prosinca 1803.27. srpnja 1873.) jedan je od najznačajnijih ruskih pjesnika.

Gotovo dvadeset godina svoga života proveo je u Münchenu i Torinu. Bio je dobar prijatelj Heinricha Heinea, a dobro je poznavao i Schellinga. Tjutčev se nije eksponirao kao pjesnik, te nije aktivno sudjelovao u literarnim krugovima svoga vremena.

Poznato je oko 400 njegovih pjesama koje Rusi vrlo često citiraju. Njegove rane pjesme napisane su u tradiciji ruske poezije osamnaestog stoljeća. Tridesetih godina u njegovoj se poeziji uočava utjecaj europskog (posebice njemačkog) romantizma. Tjutčev piše filozofsku poeziju o svemiru, prirodi i čovjeku. Četrdesetih godina napisao je nekoliko članaka o odnosima Rusije i zapadnoeuropske civilizacije. Pedesetih godina nastao je niz pjesama u kojima opisuje ljubav kao tragediju, a objedinjene su u ciklus koji je prema njegovoj ljubavnici Eleni Aleksandrovnoj Denisjevoj (1826.1864.) dobio naziv "Denisjevski". Ciklus se smatra jednim od vrhunaca svjetske ljubavne lirike. Šezdesetih i sedamdesetih godina nastaju mnoge njegove političke pjesme.

Njegova najpoznatija pjesma je "Silentium!". Pjesma je snažan poziv na šutnju, jer se ljudi međusobno ne mogu razumjeti. Stih "Izrečena je misao – laž" jedan je od njegovih najpoznatijih aforizama, kao i riječi "Rusiju um ne dokuči", te "Nije nam dano da unaprijed znamo odgovor na naše riječi".

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]


Flag of Russia (bordered).svg Nuvola apps package wordprocessing.png Nedovršeni članak Fjodor Tjutčev koji govori o ruskom književniku treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.