Formaldehid

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Formaldehid (lat. acidum formicum: mravlja kiselina + aldehid; metanal, HCHO, CH2O) je najjednostavniji aldehid.

Osobine[uredi | uredi kôd]

Formaldehid je bezbojan otrovan plin oštra mirisa, topljiv u vodi. Relativne gustoće 0,815 (na -20 °C), tališta -92 °C, te vrelišta -21 °C.

Jako nadražuje sluzokožu (sluznice) i izaziva taloženje bjelančevina. Otrovan je ako se udiše i ako se proguta, jer bi moglo doći do vrlo teških i trajnih oštećenja. Kancerogen je. U dodiru s kožom može izazvati preosjetljivost.
Koristi se obavezno u dobro prozračenim prostorijama i potrebno je nositi svu zaštitnu opremu kad se radi s njim.

Dobivanje[uredi | uredi kôd]

Proizvodi se katalitičkom oksidacijom metilnog alkohola (ili etilena; na temperaturi 500 °C, sa srebrom kao katalizatorom) sa zrakom.
Lako oksidira u mravlju kiselinu, a amonijakalnu otopinu srebrnoga nitrata reducira uz nastanak elementarnoga srebra. Stvara dva polimera: metanal-trimer i polimetanal.

Lako polimerizira stvarajući ciklički trimer (trioksan) i linearni paraformaldehid.

Formaldehid kao produkt ljudskog tijela[uredi | uredi kôd]

Određene količine formaldehida koje se mogu naći u ljudskom tijelu ne dolaze iz okoline već ga tijelo proizvodi samo. On u tijelu nastaje kao sporedni produkt esencijalnih reakcija u kojima se preko vitamina folata kreiraju DNA i esencijalne aminokiseline unutar tjelesnih stanica.[1]

Upotreba[uredi | uredi kôd]

Ima antibakterijska svojstva, pa se rabi kao dezinfekcijsko sredstvo (npr. za dezinficiranje prostorija, primjerice u pogonima za proizvodnju pića).

Upotrebljava se kao antiseptik (lizoform) i dezodorans, za proizvodnju lijekova (npr. za pripravu pastila za dezinfekciju grla i usta), za proizvodnju eksploziva pentrita, u industrijskoj preradi kože (za štavljenje kože), u industriji papira i celuloze, proizvodnji štamparskih masa, u tekstilnoj industriji (oplemenjivanje svile, očvršćivanje umjetne svile, fiksiranje boja), za proizvodnju sredstava za bijeljenje, u kemijskoj analizi, za pripremu i konzerviranje bioloških i medicinskih preparata (tkiva, čuvanje organa i leševa, itd.).

Koristi se i kao važna sirovina za proizvodnju bojila i mnogih polimernih materijala (bakelit, galalit, fenolformaldehidni polimeri /formaldehidne smole/, sintetski vosak, aminoplasti i dr.). Poznata umjetna masa na bazi formaldehida i uree komercijalnog je naziva "Polopas".

Vodena otopina formaldehida (formalin)[uredi | uredi kôd]

Formalin (prema formaldehid) je bezbojna vodena otopina formaldehida s metanolom kao stabilizatorom, obujamnoga udjela od 40% (što je najveća moguća koncentracija, mada dolazi u prodaju od 34-36%). Kada se čuva pri temperaturama nižima od 25 °C, izdvaja se bijeli pahuljasti polimer metanala - paraformaldehid.

Vodena otopina formaldehida gotovo isključivo se sastoji od dihidroksimetana. Dokaz da je reakcija formaldehida s vodom gotovo potpuna jer odsustvo karakteristične karbonilne apsorpcione vrpce u ultraljubičastom spektru vodene otopine.


P chemistry.svg Nedovršeni članak Formaldehid koji govori o kemiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.


Izvor[uredi | uredi kôd]

  1. Toxic formaldehyde is produced inside our own cells, scientists discover medicalexpress.com, pristupljeno 16. kolovoza 2019.