Fragile (album)

Izvor: Wikipedija
Fragile
Yes (studijski album)
Žanrprogresivni rock[1]
Objavljen26. studenog 1971.
Snimanjerujan 1971.
StudioAdvision Studios (London, Engleska)
Trajanje41:10
IzdavačAtlantic
Producent(i)Yes, Eddy Offord
Recenzije
Kronologija albuma – Yes
The Yes Album
(1971.)
Fragile
(1971.)
Close to the Edge
(1972.)

Fragile je četvrti studijski album engleskog progresivnog rock sastava Yes. Album je objavljen 26. studenog 1971. godine, a objavila ga je diskografska kuća Atlantic Records. Nakon turneje povodom prijašnjeg albuma The Yes Album objavljenog ranije te godine grupa se vratila u London kako bi počela raditi na novom studijskom albumu. Rano u procesu stvaranja klavijaturist Tony Kaye bio je otpušten zbog prevelike želje da klavijature budu više elektronske. Ubrzo ga je zamijenio Rick Wakeman, klavijaturist sastava The Strawbs, kojemu je iskustvo s mnogim instrumentima pomoglo razviti glazbu skupine, uz dodatak električnog glasovira, čembala, melotrona i minimooga. Četiri skladbe zajedno je napisao sastav; ostalih pet pjesama samostalno je napisao svaki njegov član. Prvi je album grupe čiji je omot ilustrirao Roger Dean, koji će kasnije dizajnirati još mnogo omota i logotipova za skupinu.

Fragile je primio pozitivne kritike nakon objave te je i kritički i komercijalno i uspješan album sastava. Dosegao je četvrto mjesto na ljestvici US Billboard Top LPs i sedmo mjesto na ljestvici britanskih albuma. Yes je objavio uređenu verziju pjesme "Roundabout" kao prvi singl s albuma, koji je kasnije dosegao trinaesto mjesto na američkim ljestvicama te koja je dan danas jedna od njegovih najpoznatijih pjesama.[2] Fragile je bio prodan u više od dva milijuna primjeraka diljem Sjedinjenih Američkih Država, što ga čini jednim od najpopularnijih albuma grupe. Bio je remasteriran nekoliko puta te ta izdanja također sadrže neke od neobjavljenih pjesama.

Popis pjesama[uredi | uredi kôd]

Prva strana
Br. Skladba Trajanje
1. „Roundabout”   8:30
2. „Cans and Brahms”   1:38
3. „We Have Heaven”   1:40
4. „South Side of the Sky”   8:02
Druga strana
Br. Skladba Trajanje
1. „Five Per Cent for Nothing”   0:35
2. „Long Distance Runaround”   3:30
3. „The Fish (Schindleria Praematurus)”   2:39
4. „Mood for a Day”   3:00
5. „Heart of the Sunrise”   11:27[3]

Osoblje[uredi | uredi kôd]

Yes
Ostalo osoblje

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (engl.) Yes - Fragile recenzija na rollingstone.com pristupljeno 25. studenog 2018.
  2. (engl.) Yes - Fragile na allmusic.com pristupljeno 25. studenog 2018.
  3. Nekoliko sekundi nakon "Heart of the Sunrise" je repriza "We Have Heaven", koja započinje zvukom otvaranja vrata ("We Have Heaven" završava zvukom naglog zatvaranja vrata). Ova skrivena skladba nije navedena na omotu albuma. Prvobitna objava navodi da "Heart of the Sunrise" traje 10 minuta i 34 sekundi, samim time izostavljajući reprizu.