Franc Kuzmič

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Franc Kuzmič u Murskoj Soboti na simpoziju prve prekomurske knjige Mali katechismus (1715.), 7. listopada 2015.

Franc Kuzmič ili Feri Küzmič (Murska Sobota, 3. studenog, 1952.Betlehem, Palestinska Autonomna Područja, 6. travnja, 2018.) slovenski je muzeolog, bibliotekar, povjesničar, pedagog, pastor Pentekostne Crkve u Prekomurju.

Rođen je u braku Franca Kuzmiča st. i Eme (rođ. Sočič). Ima brata, koji se zove Peter Kuzmič i danas teolog u Osijeku u Hrvatskoj.[1] U Veščici kod Murske Sobote je proveo svoju mladost. Mjesto je središte prekomurskih pentekostnih vjernika do današnjeg dana. U susjednim je Kupšincima pohađao školu, a srednju ekonomsku školu u Murskoj Soboti. U Ljubljani studirao je na pedagoškoj akademiji, kasnije studirao slovenski jezik, bibliotekarstvo, psihologiju i pedagogiku u onom istom gradu.

Teologiju je studirao u Osijeku u Hrvatskoj. Diplomirao je o povijesti prekomurskih Židova. Godine 2001. magistrirao je u Osijeku iz crkvene povijesti.

Poučavao je u ekonomskoj i administrativnoj školi u Murskoj Soboti. 12 godina je bio suradnik regionalne knjižnice u Murskoj Soboti i 20 godina muzeolog u Muzeju Murska Sobota. 2012. godine je išao u mirovinu.

Kao intelektualac je podupirao prekomurski jezik. Aktivno je svršavao istraživanje prekomurske književnosti i publicira o arheološkim otrkivanjima u Prekomurju.

U vremenu svoje smrti je bio na hodočašću u Izraelu i Palestini.[2]

Vanjske povezanice[uredi VE | uredi]